Amadiin on suhteliselt vähenõudlik lind, kuid omad reeglid on ka nende pidamisel. Mõistagi ei tohi linde solgutada, neil peab olema pidevalt värske vesi ja küllaldaselt täisväärtuslikku toitu. Erinevatel amadiiniliikidel on toidu ja elamistingimuste suhtes ka erinevad nõuded.

Isane ja emane amadiin saavad omavahel läbi sõbralikult ja neid on eriliselt huvitav jälgida. Inimese juuresolekusse suhtuvad nad enamasti rahulikult, ainult mune hauduv või väikeste poegadega amadiin tunneb ennast segamisest häirituna. Seepärast tuleks linnud haudumise ja poegade kasvatamise ajaks rahule jätta.

Amadiinide seas on väga vähe häid laululinde. Ilusasti laulab enamasti maasik-amadiin. Sellepärast ei ole ka mõtet amadiine võtta kui laululinde või vaid laulmise pärast.

Enamik amadiine olid ja jäävad haruldasteks ja kalliteks eksootilisteks lindudeks, kuigi neid kodustatakse ja nad on vähenõudlikud.

Inimese kohalolekusse puuri läheduses suhtub rahulikult, kuid amadiinid kardavad, kui segada neid nende territooriumil. Pesasid, kus on mune või veel sulgedeta poegi, on parem mitte puutuda, kuna see ehmatab täiskasvanud linde.

Mitmekesine toit

Enamik amadiine on toidu suhtes vähenõudlikud ja saavad pikka aega hakkama ühe ja sama toiduga. Siiski peaks lindudele andma mitmekesist toitu. Näljased linnud käituvad rahulolematult, häälitsevad, on kurnatud ning ajavad tihti sulgi turri ja tukuvad.

Munast koorudes on esimeseks toiduks viljaterad ja kõvaks keedetud peenestatud muna, see on väga kasulik toit kõigi amadiini liikide jaoks.

Talvel võib neile anda ka riivitud kapsast ja porgandit, peenestatud magusat õuna.

Mõned liigid vajavad kõrgendatud määraga valkude sisaldusega toiduportsjonit. Kasvama läinud terad (idandatud terad) sisaldavad palju erinevaid vitamiine, sealhulgas E-vitamiini, mis parandab organismi reproduktiivse funktsiooni täiskasvanud lindudel, aitab edendada normaalset arengut tibudel ja eriti nende närvisüsteemil.

Tuleb pidevalt kontrollida joogi- ja supelnõu olemasolu. Peab jälgima, et veeanumasse ei satuks prahti. Veetase supelnõus ei tohi ületada 2 cm, kuna linnupojad ja ka täiskasvanud amadiinid võivad uppuda. Vett peab vahetama igapäevaselt, sest lindudele meeldib väga supelda puhtas vees. Suplemine on kindel märk tervest linnust. 

Lisaks veele peab puuris alati olema saadaval purustatud munakoored, puusüsi, mineraalkive nokale ja puguliiva (näiteks jäme jõeliiv).

Amadiinide puur ja õrred

Puur tuleks valida võimalikult suur. Kuna linnud veedavad kogu oma aja puuri sees, on oluline et neil on seal piisavalt ruumi lennata. Kui lindudel ei ole piisavalt ruumi lennata, muutuvad nad füüsiliselt nõrgaks, mis võib nende eluiga lühendada. Seepärast veenduge, et seal oleks piisavalt ruumi lennuks küljelt-küljele.

Õrred on üks tähtsamaid osi linnu puuris. Kuna linnud veedavad enamus aja oma jalgadel on oluline pakkuda erinevaid õrsi, et vältida lamatisi jalgade põhjal. Õrrele panna ka liivapaberit. Parimad õrred on viinamarja põõsa erineva suurusega oksad. Võib kasutada ka õunapuu ja kirsi noori oksi. 

Amadiin elab pesas

Kuigi amadiin elab puuris, ehitavad inimeste poolt kodustatud amadiinid omale pesad. Enamasti kasutavad amadiinid selleks spetsiaalseid majakesi. 

Standardne majake sebra-amadiini ja jaapani amadiini suuruste lindude jaoks on 12x12x12, verikurk-amadiinil 15x15x15, teemant-amadiini ja riisilinnu puhul 18x18x20 cm suur.

Pesa katus peaks olema eemaldatav. Pesamaterjal on tavaliselt pehme peen hein, värske vesihein, suled. Vatti ja niiti amadiinide pesamaterjalile lisada ei tohi.

Amadiinid paljunevad puuris päris hästi. Näiteks Jaapani amadiinide puhul loetakse normaalseks 2-3 pesitsusaega aastas. Sigitamist on kõige parem läbi viia kevad -suvel, kui püsib pikk valge päevaperiood (kuni 15 tundi).

Kõikide amadiinide liikide jaoks on paaritumisperioodil ühised reeglid: sigitamiseks soovitakse valida mitte nooremaid kui 1 aasta ja mitte vanemaid kui 5-7 aasta vanuseid isendeid.

Linnud vajavad rahu

Puur sigivate lindudega peab olema kõige vaiksemas ja valgemas toaosas, kuid mitte otsese päikesevalguse käes.

Pesas koorub 4-6 linnupoega. Esimese muna tulekuga hakkavad linnud veetma eanmuse aega pesas
kordamööda haududes. Öösel aga on nad pesas koos. Haudumine kestab 14 päeva.

Kui vanemad toidavad poegi korrapäraselt lendavad nad pesast välja 3-nädalaselt, kuid 8-10 päeva jooksul jätkavad täiskasvanud linnud nende toitmist.

Poegivate lindude toitmine

Haudumise ajal antakse amadiinidele munasööta harva ja vähehaaval. Päevast, kui pojad hakkavad kooruma, peab toitu olema vanematel külluses. Ei tohi unustada ka idandatud terasid.

Niipea kui pojad kooruvad, tuleb vanematele anda pehmemat toitu - keedetud kanamuna riivituna, kaetud kuivikutega suhtes 1:1. Nädal pärast koorumist lisatakse söödale juba riivitud porgandit ja suurendatakse kuivikute kogust (nii, et segu ei kleepu käte külge ega oleks pude).

Toidule lisatakse ka hästi peenestatud 1-2 kaltsiumi tabletti. Rohelist ei lisata lindude toidu sisse mitte enne, kui pojad on nädavanused.

Amadiinide kohta leiab lisainfot autori kodulehelt amadiin.eu