Kui enamikule meist algab uus aasta meeleolukalt saluudi saatel, siis aastavahetus kipub loomadele olema üüratu stressi ja paanika aeg: selline, mille mõju võib olla raske ja pikaajaline. Nii on see praegu Tallinna loomaaia šimpans Betty puhul. Tema söögiisu on langenud, ta joob vähe ning käitub närviliselt ja rahutult. "Viimase kolme aasta tervisearuannetes on näha sama mustrit, et tema tervis kukub kolinal just detsembri lõpus-jaanuari alguses," teatab loomaaed.

"See on aeg, mil ilutulestikuga kaasnev müra ja raketisähvatused loomaaia ümbruses ületavad tema tundliku närvisüsteemi taluvuse piirid. Inimesest parema kuulmisega šimpanse häirivad vali paugutamine ja ootamatud valgussähvatused väga Saluudist tingitud stressist tekivad terviseprobleemid. Bettyle on vaja ravikuuri, ent seni on ta rohud välja sülitanud. Juhul, kui tema tervis lähitulevikus ei parane, peame juba kaaluma anesteesiat ja tilguti panemist."

Loomaaed toonitab, et Betty ei ole ainus, kellele aastavahetuse ilutulestik negatiivset mõju avaldab. Selle taustal ei ole vahest liiga suur nõudmine enne järgmise ilutulestiku süütamist korraks mõtelda, kas see hetke lust on väärt paljudele kannatuste tekitamist.