Möödunud aasta 26. novembril sündis Tallinna loomaaias kauaoodatud jääkarupoeg, kes tänu pikale konkurssile endale uhke nime sai. Jääkarupoja nimeks sai Aron. Aron peegeldab maskuliinsust ja jõudu, aga samas on lähedal esivanematele. Aron tähendab mägironijat ja mäe jõudu.

Tänaseks on Aron juba üle poole aasta vana ja end loomaaia territooriumil enesekindlalt sisse seadnud. Ta harjutab täpsust ja käpaosavust ning õpib ema Friidalt jääkarutarkusi, kirjutab Tallinna loomaaed oma Facebooki lehel.

Jääkarud ei oska aimatagi, et loomaaial on neile varuks suur üllatus. Juba tänavu aasta sügisel võetakse ette kolimine uude koju, mis avatakse loomaaias pidulikult 7. oktoobril.

Projekti “Jääkaru uus kodu” algatasid Olivia Elise Luggenberg ja Veronika Padar, kes esmakordselt tutvusid 2012. aasta sügisel jääkarude puuri ees. Nende mõlema südames oli mure loomaaia jääkarude kitsaste elutingimuste pärast – endised sõjaväladudest ümberehitatud puurid ei olnud sugugi sobivad jääkarude elupaigaks. Kahe eraisiku algatusega ühines Tallinna Loomaaia Sõprade Selts ja üheskoos asuti jääkarude kodu jaoks raha koguma. Avati annetustelefonid, projekti kajastati pressis ja sotsiaalmeedias ning annetuskaste jääkarumaja ehituseks võis näha paljudes ettevõtetes.

2015. aasta sügisel saabus rõõmustav uudis – Tallinna Linna eelarvesse eraldati 2,5 miljonit eurot jääkarude kodu ehituseks. Projekti kogumaksumuseks on üle 3 miljoni euro. Puudujäävat osa on nelja aasta jooksul aidanud koguda Tallinna Loomaaia Sõprade Selts.

Jääkarud

2017. aasta suve lõpus alustati polaariumi esimese etapi – jääkarumaja ehitust. Polaariumi asukoht on Paldiski maantee poolse värava läheduses, kus tulevikus hakkavad elama ka teised polaaralade asukad. Uude koju saavad jääkarud kolida 2017. aasta sügisel, kirjutab Tallinna Loomaaia Sõprade Selts oma lehel.

Tutvu polaariumi kavandiga SIIN.

Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi juhatuse esimehe Alar Lõhmuse sõnul projekt kestnud juba pikki aastaid, kuid üldjoontes läinud väga edukalt. "See on esimene suurprojekt ja tulemust ei ole millegagi võrrelda," sõnab ta.