See loom on ili viiksjänes (Ochotona iliensis) ning tema kodumaa on Hiina, kus ta asustab Tian Shani mäestikus asuvaid üksikuid piirkondi. Teadlaste hinnangul on neid loomakesi jäänud vabas looduses alles vähem kui 1000, vahendab BBC.

See haruldane loomaliik - jäneste kauged sugulased - avastati alles 1983. aastal, kui neid märkas Li Weidong - teadlane ja looduskaitsja. Järgneva 30 aasta jooksul on töötas teadlane väljasuremisohus loomakeste asualade kaitsmise nimel. Tõsiasi on, et ili viiksjänesed, kes on saanud nime Xinjiangi provintsis asuva piirkonna järgi, on niivõrd haruldased, et on isegi teadlaste jaoks jäänud suures osas mõistatuseks. Esimest kohtumist loomaga on Li Weidong kirjeldanud järgnevalt: "Olin umbes neli tundi mägedes roninud ning tõmbasin parajasti hinge, kui märkasin väikest looma, kes minust mööda jooksis. Võtsin kivil istet, kui nägin ühest kivipraost kaht kõrva piilumas. Pisike olend vaatas mulle otsa ja pilgutas korraks silmi. See oli uskumatu vaatepilt."

Loomad elavad mäestikus umbes 2800-4000 meetri kõrgusel, kus nad varjavad end kivide vahel olevates pragudes ja toituvad taimedest. Nende looduslikeks vaenlasteks on rebased, nirgid ja linnud. Kuid viimasel ajal on lisandunud uued ohud, mille tulemusena on ili viiksjänese elupaigad kuni 71% ulatuses hävinenud. Osaliselt on põhjuseks kliimasoojenemine, kuid ka inimene on mänginud selles suurt rolli. Järjest kasvav inimpopulatsioon hõivab järk-järgult mägede jalamil olevaid piirkondi, Pikade asualad on tõmbunud selle tulemusena aga järjest koomale, nende rohumaid jääb järjest vähemaks ning elupaigad on killustunud.

Peale 1983. aastat ongi teadlased looma näinud mitme aastakümne jooksul vaid paaril korral.

Jaga
Kommentaarid