24 satelliidi abil jälgitud tiigerhaid on mitu aastat järjest veetnud talve Kariibi mere korallrahude keskel ning suved Atlandi ookeanis hoopis külmemates vetes. Uurimisrühma liige, Ühendkuningriigi merebioloog James Lea tõi välja, et haide jaoks on äärmiselt ebatavaline mugavalt ümber lülituda selliste järsult kontrastsete elupaikade vahel, nagu seda on madalad korallrahud ja põhjamaised ookeaniavarused. Ta lisas, et tiigerhaide maratonränded näitavad ka märkimisväärset navigeerimise oskust.

Satelliitide abil jälgitud haide kuurort leiti Bermuda lähistel, kus neil on kõige mugavam sissepääs. Samuti täheldati neid Bahama ja Caicose saarte vetes. Seejärel rändasid nad põhja suunas Atlandi ookeani keskele, mõned neist jõudsid USAs Connecticuti vete põhjaaladele.

Lea sõnul sai uurimisgrupp küll rohkem infot tiigerhaide käitumismustrite loogika kohta, jälgides nii noori kui viljastunud emaseid kalu, kuid siiani jääb müstikaks, miks läbitakse niivõrd pikki vahemaid. "Meil on kahtlus, et paaritumine võib neid Kariibi mere piirkonda tõmmata," märkis ta. "Kiskjate, seal hulgas haide kadumine ökosüsteemidest võib põhjustada hävitavaid ja ettearvamatuid tagajärgi."

Enne uuringut oli sarnaseid pikamaaretki täheldatud kahe hailiigi, valgehaide ja lõhehaide puhul.

Allikas: BBC Earth