Peaaegu kõik kerakalad sisaldavad tetrodotoksiini, ainet, mis muudab nad teiste kalade jaoks halvamaitseliseks ja surmavaks. Tetrodotoksiin on inimestele surmav, olles kuni 1200 korda tsüaniidist mürgisem. Ühes kerakalas on piisavalt toksiini, et tappa 30 täiskasvanud inimest ja sel pole teadaolevat vastumürki. Sümptomiteks võivad olla peapööritus, väsimus, peavalu, iiveldus ja lõpuks lämbumine. Sellest kalast tingitud juhuslik mürgistus võib lõppeda surmaga juba 10 minuti jooksul.

Jaapanis kannab kala nime „fugu“, tema liha peetakse delikatessiks ja seda võivad valmistada ainult väljaõppinud kokad, kes peavad oskama kala täiuslikult lõigata, et mitte oma kliente mürgitada. Fugu roog võib maksta umbes 30 naela. Fugu serveerimine restoranides on nii Jaapanis kui ka mitmetes teistes riikides seadusega rangelt reguleeritud.

Fugu siseorganid, eriti maks, munasarjad ja silmad, sisaldavad tetrodotoksiini surmavaid koguseid; nahk ei ole tavaliselt mürgine.


Kuigi osad aktivistid võitlevad kerakala keelustamise eest Jaapanis, soovitavad mõned teised muuta isegi mürgise maksa tarbimise seaduslikuks, kuna see olevat nende väitel kala kõige maitsvam osa.

Kerakalade pikkus võib ulatuda 2,5 sentimeetrist kuni rohkem kui 60 sentimeetrini. Kogu maailmas on neid üle 120 liigi. Kala võib paisuda kaks kuni kolm korda oma normaalmõõdust suuremaks. Teadlaste arvates võis see omadus välja areneda, kuna aeglane ujumisstiil muudab nad kiskjatele hõlpsaks saagiks. Kalade võime neelata kiiresti alla suures koguses vett aitab neil muutuda söögiks kõlbmatuks palliks.

Allikad: telegraph.co.uk; indiatoday.intoday.in