Soojemal ajal, kevade algusest sügise lõpuni, on laululindude toidulaud tõeliselt rikkalik, nende peamisteks lemmikuteks on putukad ja ämblikud. Tiivulistel on neid lihtne püüda ning samuti on nad lindude jaoks suure toiteväärtusega. Kui aga lehed langevad ning külm ja pime võimust võtab, peavad linnud end ümber lülitama ning leppima vähemaga – menüü koosneb sel ajal suuremas jaos marjadest, seemnetest ning kõigest muust, mida on lihtne leida ja söögina kõlbulik. See on aeg, mil inimene võiks nokaga aknale koputajale abikäe ulatada ja talle söömispaiga üles seada.

Mida lindudele söögiks pakkuda?

Jah, poeriiulitel leidub kõiksuguseid erinevaid linnutoite, kuid samuti on võimalik selliseid segusid ka ise valmistada. Cornelli Ornitoloogialabor jagab väärt nõuandeid, mida iga linnusõber võiks endale kõrva taha panna.

Paljud uuringud on näidanud, et linnud eelistavad kõige rohkem musti päevalilleseemneid. Neil on kõrge toiteväärtus ja rasvasisaldus ning samuti on nende suurus ning kuju nokaga avamiseks kõige mugavam. See on ka põhjus, miks paljudest poeriiulil leiduvatest segudest linnud esmalt just päevalilleseemned välja nokivad ja ülejäänu alles jätavad.

Küll aga ei pea piirduma vaid päevalilleseemnetega. Kindlasti on nutikamad selle juba avastanud, kuid lindudele meeldib süüa ka kõrvitsa- ning meloniseemneid. See on kõige lihtsam viis kogu vili ära kasutada – kui ise teed suppi, siis kuivata seemned ja pane need hiljem õue lindudele toiduks. Pisematele võib küll suurte seemnete avamine keeruliseks osutuda, kuid kui lased need esmalt köögikombainist läbi nii, et tekiks väiksemad tükid, siis on kindlasti kõik õnnelikud.

Paljud inimesed viskavad lindudele ka ülejäägid leivast, kookidest või muudest maiustustest. Kas nii tohib teha? Iseenesest ei tee see lindudele halba, kui veendud enne, et toit ei ole hallitama läinud. Küll aga tuleks meeles pidada, et sellised jäänukid tõmbavad ligi ka vähemoodatud külalisi nagu tuvid, rotid või hiired.

Kas tihastele tohib pekki anda?

Jah, see vana tõde kehtib ikka veel – tihaste üheks suureks lemmikuks on kamakas akna taha riputatud pekki. Külmas kliimas elavatele lindudele on sellised rasvased ja energiarohked toidud tõeliseks maiuspalaks.

Murekohad lindude toitmisel

Siin on mõned Cornelli Ornitoloogialabori kasulikud nõuanded, mida linde toites silmas pidada tuleks:

  • Väldi „ülerahvastatust“ – kui võimalik, siis leia võimalus mitmeks toitmispaigaks ühe asemel, nii saavad linnud end nende vahel ära jagada;
  • hoia toitmisplats või –alus puhtana;
  • veendu, et pakutavad palad ei oleks hallitanud;
  • kontrolli, et toitmispaik oleks turvaline. Teravad pinnad võivad lindudele palju haiget teha ning haavades võib põletik vohama hakata.