Ilmselt ei soeta keegi lemmiklooma mõttega, et too sureb juba esimese eluaasta jooksul. Küll aga võetakse madu või sisalik perre impulsiivselt, kõigile tagajärgedele mõtlemata.

Reptiilid on tundlikud olendid, kes vajavad erihoolitsust, millest peremehed sageli teadlikud ei ole. Loomakaitseorganisatsiooni PETA teatel sureb seetõttu niisugustest lemmikutest 75 protsenti juba esimese eluaasta jooksul.

Reptiilid vajavad sooja, niiskust, ruumi ja valgustust. Mitmed uuringud on näidanud, et sarnaselt teistele loomadele tunnevad roomajad stressi, ärevust, erutust, hirmu ja valu. Maod on armastavad emad, kes ei lase oma poegi silmist nende esimese kolme elunädala jooksul. Sisalikel - nagu koertel ja kassidelgi - on erinevad iseloomud: mõned neist on ujedamad, mõned julgemad.

Oma loomulikus keskkonnas on reptiilidel võimalus ujuda, ronida, hüpata, territooriumi avastada. Kunstlikes tingimustes see kaob. PETA hinnangul algavad kannatused juba enne kodudesse jõudmist loomapoodides, kus neid hoitakse kitsastes puurides, kus neile sageli jäävad tagamata erinevad vajadused kuni söögi ja joogini välja. Haigetele loomadele ei kutsuta appi ka veterinaari.

Reptiilidega kaubitsemiseks kasutatakse sageli sobimatut transporti nagu plastikkarpe, puidust kaste või piimapakke, kus loomulikult puudub vajalik UV-valgustus, samuti ei saa maod end täispikkuses välja sirutada.

Nagu ka teiste mõtlematult soetatud lemmikloomade puhul, juhtub reptiilidegagi, et peremehed, kes nendega hakkama ei saa, otsustavad nad hüljata. Tuleb ette sedagi, et kui lemmikul hoolega silma peal ei hoita, pääseb ta põgenema ja hukkub tingimustes, mis pole tema jaoks loodud.

Sisalikel on erilised füüsilised ja sotsiaalsed vajadused. Nina hõõrumine vastu kitsa akvaariumi klaasi ei kuulu aga nende hulka sugugi. Iguaanid ostetakse sageli tillukestena, mõtlemata sellele, kui suureks nad võivad kasvada. Kitsasse ruumi suletuna tunnevad nad talumatut stressi.

Veel üks põhjus, miks PETA rangelt soovitab reptiilide lemmikloomana pidamisest loobuda, on neilt levivad haigused, seal hulgas inimesele ohtlik salmonella.