VaquitaCPR, Mehhiko valitsuse ja looduskaitsjate 5 miljoni dollarine algatus Kalifornia pringli päästmiseks, teatas täna, et on selle projekti lõpetanud.

Arvatakse, et maailmas elab veel alla 30 looma. 1997. aastal oli neid 567, ent inimtegevusest tingituna tabab neid väljasuremine. Paljud on hukkunud kalurite tõttu, kes üritavad ebaseaduslikult püüda kallihinnalist totoaba kala, kes elab Mehhiko lahe samas piirkonnas. Kalifornia pringlid on väikseim vaalaliste tüüp Maal ja ka kõige ohustatum.

Üritades liiki päästa ja nende arvukust suurendada, taheti projekti raames hakata neid vangistuses paljundama. Kaks pringlit püüti kinni oktoobris, sealhulgas üks noorloom, kuid ta tuli liigse stessi tõttu vabastada. Teine, emane, suri paraku enne vabadusse laskmist. „Pole midagi halvemat kui see, et looma sinu hoole all sureb,“ ütles teadlane Frances Gulland, VaquitaCPR-i juhtiv veterinaararst ja Kalifornias, Sausalito linnas oleva mereimetajate keskuse teadur.

Seega on meeskond nüüd otsustanud, et projekt pole riski väärt. Selle asemel koondavad nad jõupingutused järelejäänud loomade jäädvustamisele fotodel, et neid oleks võimalik jälgida. Nad püüavad loomad veealuste kuuldeaparaatide abil kokku lugeda ja samuti võivad nad pringlitele avaliku huvi suurendamise huvides nimed panna.

„Teame, et ei ürita neid enam (lähitulevikus) kinni püüda,“ ütles Randy Wells, kes on VaquitaCPR-i juht ja Chicago Zooloogia Seltsi Delfiinide uurimisprogrammi juhataja Sarasotas, Florida osariigis. Kuid andes maailma teada, et „neid on nii vähe, et saate põhimõtteliselt neile kõigile nimed panna, sunnib rohkem inimesi pringlite sünge tuleviku osas midagi ette võtma.“

Selle loomakaitse programmi jaoks on tegemist traagilise lõpuga, kuid liigi päästmiseks nõuab Gulland nüüd suuremaid jõupingutusi ebaseadusliku salaküttimise ohjeldamiseks. Ent pringlite arvukus on pidevalt langenud ja märgid ei ennusta head. Kaitsjate katsed on nüüd tahtmatult viinud selle liigi ühe looma võrra väljasuremisele lähemale.

Allikas: iflscience.com