Joogapoos

Looduses leidub pintšetamariine Colombia loodeosas väikesel alal, kus neid on praeguseks alles jäänud vaid umbes 6000 isendi ringis. Vihmamets on primaatide elu alus ja selle hävimisega kaasneb ahvipopulatsioonide langus. Nii on pintšetamariinid tänaseks kaotanud 95% oma kunagisest levilast ja nüüdseks on see liik kriitiliselt ohustatud. Õnneks panustavad loomaaiad,sh ka Tallinna loomaaed, nende alalhoidu.

Joogapoos

Jalasirutus

Nostalgiareis 80ndatesse? Albert Einstein? Välimuselt eristuvad pintšetamariinid teistest väikestest primaatidest kõige paremini just oma iseloomuliku pungilikult koheva valge harja poolest.

Jalasirutus

Rippumisharjutus

Pintšetamariinid elavad kõrgete puude võrastikus, kus nad tegutsevad 3-13 isendist koosnevate perekondlike seltsingutega. Järglasi toob vaid kõrgeima staatusega emane, kelle eest hoolitseb peamiselt isaloom, kandes poegi enda küljes ja soojendades neid oma kehaga.

Rippumisharjutus

Venitus

Pintšetamariinidel on rikkalik toidulaud, menüüsse kuuluvad puuviljad, putukad, puumahl- ja kumm, nektar ning isegi väikesed roomajad ja kahepaiksed. Sealjuures on nad ka ühed tublid seemnete levitajad. Usina söömise käigus tekib ikka jääke, nt seemneid, mida ahv ära seedida ei suuda ning mis tuleb kehast välja saada. Nii ühelt puult teisele liikudes, puuviljadega kõhtu täites ja aeg ajalt väljaheiteid eritades levitavad primaadid seemneid kogu oma liikumistee vältel. Seemnetest kasvavad puud tagavad vihmametsade elujõulisuse ning mitmekesisuse, mis on aluseks liigirikka koosluse säilimisel.

Venitus

Aitäh, et kaasa tegid!

Kuigi oma väikese kasvu ja omapärase käitumisega on tamariinid paljude külastajate nunnumeetri lakke ajanud, on tegemist on ikkagi metsikute loomadega, kes mitte kuidagi lemmikloomaks ei sobi. Nad vajavad väga iseäralikku keskkonda, spetsiaalset toitu ning palju muudki, mida kodustes tingimustes pakkuda on pea et võimatu.

Pintšetamariinid