Valged tiigrid on bengali tiigrid, täpselt samad nagu nende oranži-musta karvkattega suguvennad ja mitte Siberi lumes eluks kohandunud eraldi liik, nagu paljud arvavad. Samuti pole nad tegelikult albiinod. Küll aga on nad looduses erakordselt haruldased. Enamike vangistuses olevate valgete tiigrite sugupuu viib ühe loomani nimega Mohan, kes 1951. aastal India linna Rewa lähedal kinni püüti ja keda seejärel ta elu lõpuni sisearetuseks kasutati. Põhjus, miks nii palju valgeid tiigreid vangistuses elab, ongi selle äärmiselt intensiivse selektiivse aretamise (ja lähisugulusristamise) otsene tulemus.

Nende erilise välimuse põhjuseks on geneetiline mutatsioon, mis peatab punase ja kollase pigmendi tootmise. Seetõttu nende kasukas on tavalise sügav-oranži värvi asemel valge. Geneetiline mutatsioon on retsessiivne, nii et järglasel esinemiseks peab see geen olema mõlemal vanemal. Kuna see retsessiivne värvivariant on nii haruldane, kasutavad kasvatajad sageli tahtlikku lähisugulusristamist, paaritades õdesid-vendi, nõbusid ja nii edasi.

See on halb mõte. Sisearetusega loomi võivad tabada paljud rängad terviseprobleemid, kaasa arvatud südametegevuse hälbed, suulaelõhed, kompjalad ja kolju arengudefektid.

Valgeid tiigreid tutvustati kogu maailmale 1990ndatel Las Vegase mustkunstnike Siegfriedi ja Roy etenduste kaudu. Väiksem arv inimesi teadis, et sama duo käivitas omaenda valgete tiigrite tõuaretuse programmi, mille käigus nad olevat selektiivselt aretanud ilma triipudeta valgeid tiigreid.

Etenduste populaarsuse tõttu on valge tiiger nende kasvatajatele jätkuvalt kullaauguks. „Valgete tiigrite omanike sõnul on nad populaarsed loomad, kes suurendavad loomaaedade külastatavust ja tulusid,“ ütles tuntud looduskaitse ja tiigrite ekspert dr Ron Tilson. Ent „Kui eraomanikud väidavad, et nad „päästavad tiigreid“, siis on see vale. Nad ei päästa tiigreid, vaid aretavad neid kasumi saamiseks.“

Õnneks on tõusulaine hakanud pöörduma. Viimase kümne aasta jooksul on Ameerika Zoologiaselts kehtestanud oma liikmesloomaaedades valgete tiigrite, valgete lõvi ja kuninggepardide aretamise keelu. Avalikkus on üha enam teadlik looduskaitse küsimustest ja skeptiline suurte kiskjate vangistuses pidamise suhtes, ning just avalik arvamus on see, mis kõige suuremat mõju avaldab.

Allikas: iflscience.com