Metsloomaühing paneb südamele, et kui maas on sulgedeta linnupoeg, tuleb esimese asjana otsida üles tema pesa. Kui see on leitud ja kui on kasvõi õhkõrn võimalus, siis tuleks proovida linnupoeg tagasi pessa asutada. Seda tuleb teha väga õrnalt ja ettevaatlikult.

Linnud lõhna ei tunne, mistõttu ei ole probleemi, et ema poega omaks ei võta. Ema juures on neil ellu jäämiseks alati paremad võimalused kui asenduskodus. Kui aga pesa asukohta üles ei leia, tuleks ühendust võtta Eesti Metsloomaühinguga, kelle vabatahtlikud tulevad linnupojale appi.

Varesepojad

"Tihtipeale helistatakse ka selle murega, kus leiti mittelendav vares, kellel on tiivad katki. Osad veel lisavad, et teised varesed kraaksusid ja kaitsesid teda.. Pilti saates aga selgub, et tiibadel on alles torud, kust pole veel suled välja arenenudki. Mis tähendab aga seda, et varesepoeg võeti oma emalt ja isalt ära," kirjutab Eesti Metsloomaühing oma kogemustest Facebookis. Ühing toonitab ka seda, et varesepoegadega tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, sest vanemad kaitsevad oma poegi väga agressiivselt!

Kajakapojad

Ka kajakate tibud on juba koorunud. Nemad on linnapildis juba tavalised linnud ja näeb ka nende poegi. Kuna kõik nad kisavad, võib jääda mulje nagu oleks vaja neid päästa. See aga ei vasta tõele.Vanemad käivad neile süüa toomas ja inimene ei tohiks neid puutuma minna. Ka kajakad näitavad üles agressiivsust kui nende poegadele lähenetakse.

Kui kahtled, kas lind vajab abi, võta ühendust Eesti Metsloomaühinguga!

Rästapojad

Eesti Metsloomaühing hoiatab ka pisikeste rästapoegade eest, kes muru sees kükitavad. Nemad kisavad väga valjusti ja kutsuvad sellega oma ema tagasi. Ühing paneb inimestele südamele, et juhul, kui rästapoeg segama ei hakka, tuleb ta jätta oma kohale, kuid kui ta on kusagil ohtlikus kohas, kus ta võib viga saada või kellelegi ette jääda, tuleks linnupoeg tõsta leidimiskoha lähedale põõsa alla, et ema ta uuesti üles leiaks.

Piiritajapojad

Tagasi on saabunud ka piiritajad ja võib juhtuda, et nemad vajavad inimese abi. "Kui leiad maast piiritaja, siis võta ta kinnastega/rätikuga või mõne muu asjaga kätte ning kiiguta teda seni, kuni ta saab tiibadele tuule alla," palub Eesti Metsloomaühing ja selgitab, et piiritajad elavad lennates ning maa peale sattudes nad iseseseisvalt enam õhku ei tõuse!

Ühing paneb inimestele südamele, et üldjuhul linnupojad inimese abi siiski ei vaja ja mida vähem inimene nende elutegevusse sekkub, seda parem on. Kui leiad maast linnupoja ja kahtled, mida teha, võta ühendust Eesti Metsloomaühinguga telefonil 5632 2200. Ära puutu poega lihtsalt sellepärast, et ta tundub abitu! Ühing aitab sind.