Exeteri ja Cambridge’i ülikooli teadlased viisid hiljuti läbi uuringu, mis viimaks ometi selgitab, mis peitub lepatriinude värvierinevuste taga: mida erksam värv, seda mürgisem on lepatriinu neile, kes talle jahti peavad.

„Tulemused tõestavad, et lepatriinud annavad vaenlastele ausalt märku – nende värvus reedab täpselt, kui hästi nad ründajate vastu kaitstud on. Silmapaistmatud liigid, näiteks Aphidecta obliterata (ingl larch ladybird) on madala kaitsevõimega ning hoiab rohkem varju, värvilisemad liigid, näiteks kakstäpp-lepatriinu näitavad võimalikule vaenlasele oma tugevat kaitsevõimet avalikult,“ selgitavad uurijad.

Teadlased näitasid lindudele, kes lepatriinusid jahivad, putukate mudeleid ning selgus, et linnud püüdsid suurema tõenäosusega jahtida vähemvärvikaid lepatriinuliike. Nad uurisid ka surnud röövliike, kes lepatriinusid söövad, eriti väikeseid Daphina-nimelisi kooriklasi – nende maod olid erinevaid lepatriinuliike pungil täis. Surnud kooriklastest enamus oli söönud värvilisemaid triinusid.

Exeteri ja Cambridge’i ülikooli teadlaste uurimistöö tulemused on avaldatud ajakirjas Scientific Reports.

Allikas: discovery.com