Tartu kesklinna McDonaldsi ees lillekastis mitmendat aastat pesitsev sinikael-part on taas alustanud haudumisega. Paljudele loomaliikidele on linn juba tavapärane elukeskkond. Haudeperiood kestab umbes ühe kuu. Pardipere jõkke liikumise aeg leiab aset märtsi lõpus, mil inimestel tuleb pesakonna liikumise suhtes olla eriti tähelepanelik.

Olgugi et veelinnud, hauvad pardid tihti oma pojad välja veekogudest kaugel eemal. Pardid on pesahülgajad, mis tähendab seda, et peale poegade munast koorumist ja sulgede kuivamist lahkuvad nad ema juhendamisel pesast ja alustavad teekonda sobiva veekogu suunas. Kuigi linnupojad näivad abitud, on nad tegelikult hästi liikuvad ja vastupidavad.

Linnakeskkonnas kujutab pardipoegadele mõningast ohtu autoliiklus. Hoopis suurem oht lindudele on aga neid abistada püüdvad inimesed. Autorataste all võib kogu pesakonnast õnnetu juhuse korral hukka saada mõni üksik poeg. Kui aga abistamise eesmärgil otsustab inimene pojad kinni püüda, jätab emalind nad maha ja sel juhul hukkub enamasti kogu pesakond.

Keskkonnaamet tuletab meelde, et kohe kindlasti ei ole vaja parti haudumise ajal toita ega muul viisil häirida. Pesa ümbrusesse pandav toit meelitab ligi kajakaid ja vareseid, kes võivad pardi munad hävitada. Ainukene abi, mida inimesed saavad linnas pesitsevale pardipesakonnale pakkuda, on vajadusel autojuhtidele märku anda, kui poegadega emalind tahab üle tee minna.

Amet tänab McDonaldsi töötajaid, kes on lillekastile paigaldanud sildid, kus palutakse lindu mitte toita ega puutuda.

Kui tundub, et mõni loom ikkagi selgelt vajab linnakeskkonnas abi, palutakse sellest teada anda Keskkonnainfo tasuta telefonil 633 1313 või tasulisel lühinumbril 1313.