Šimpans

Pixabay.com
2005. aastaks olid uurijad kindlad, et šimpansid jagavad 98,6% kuni 99% ulatuses meie DNAd. Nad on meiega sarnasemad kui gorilladega! Tähelepanuväärne on see, et šimpansite reproduktiivne tsükkel on inimese omaga väga sarnane ning enamus saavad suguküpseks puberteedieas. Loomade tiinus kestab umbes 8 kuud.

Bonobo

Pixabay.com

Alles 2012. aastal tegid teadlased kindlaks, et bonobod on šimpansitele väga sarnased. Tuleb välja, et nad jagavad šimpansitega 99,6% oma DNAst. See tähendab, et nad on geenijärjestuselt inimesega pea sama sarnased kui šimpansid. Uurijad usuvad, et evolutsioonilsel teel lahkesid meie kolme teekonnad umbkaudu 4 kuni 7 miljonit aastat tagasi. Bonobod on ahvidest kõige emotsionaalsemad ning reguleerivad neid emotsioone samal viisil nagu meie.

Gorilla

Pixabay.com

Olenemata sellest, et gorillade välimus räägib teist juttu, siis on meil nendega palju rohkem sarnasusi kui šimpansitega. Me jagame nende majesteetlike loomadega oma geenijärjestusest lausa 98 protsenti. Teadlased usuvad, et inimesed ja gorillad pärinevad ühisest esivanemast umbkaudu 10 miljonit aastat tagasi.

Orangutan

publicdomainpictures.com

Orangutanide DNA on inimese omaga sarnane 97% ulatuses. Tuleb välja, et isastel orangutanidel on “kõva mehe” sündroom. Nad teevad suure stseeni ja purustavad asju enne kui üldse kakluseks läheb. See on klassikaline “no tule, kui sa julged” käitumine.

Gibon

Pixabay.com

Gibonid kuuluvad Hominoidea ülemsugukonda. Sellest olenemata ei arvata neist kui inimahvidest. 4 miljonit aastat tagasi arenesid neil loomadel õlad ja käed, mis võimaldavad neil ilma igasuguste pingutusteta puude vahel liuelda. Üks huvitav uurimus tegi kindlaks, et gibonid kasutavad tänapäeval vähemalt 26 lauluviisidele sarnanevat heli, neidsamu, mida esimesed inimesedki 1,8 miljonit tagasi.

Leemur

Pixabay.com

Sa ilmselt mäletad neid loomi filmidest, kuid kas sa teadsid seda, et ka nemad on primaadid nagu meiegi? On üsna tõenäoline, et pärineme samast esivanemast. Kahjuks on üle 70% kõigist leemurite liikidest peamiselt inimese süü tõttu praegu väljasuremisohus.

Kass

Pixabay.com

Ilmselt arvasid, et koerad on evolutsiooniliselt meile lähemal kui kassid? Tuleb aga välja, et kassid jagavad 90% meie DNAst. Nad sättisid end sihilikult meie kodudesse sisse. Tõendid ütlevad, et need loomad tulid meie juurde ise üle 10 000 aasta tagasi.

Lehm

Pixabay.com

Just nii, oleme lehmadega sugulased. Uurimus on näidanud, et jagame rohkem genoome nende kaunite loomadega kui närilistega.

Allikas: The Dodo