Usutakse, et traalerid tapavad igal aastal kuni 10 000 imetajat – rohkem kui Taijis ja Fääri saartel kokku. Ja eksperdid kardavad, et „kaaspüügi” ohvrite arv ohustab Prantsuse delfiinide populatsioonide ellujäämist.

Hiljuti Prantsuse rannalt leitud delfiinidel tuvastati luumurrud, äralõigatud sabad, murtud uimed ja sügavad haavad, mis olid tekkinud võrkude lõikumisel lihasse. Selle sünge leiu avastasid loomakaitseorganisatsiooni Sea Shepherd vabatahtlikud Les Sables d'Olonne'is, Prantsusmaal – Atlandi ookeani rannikul La Rochelle’i lähedal.

Igal aastal tapavad mereahvenapüügiga tegelevad traalerid kuni 10 000 delfiini – rohkem kui Fääri saartel ja Taijis (Jaapanis) kokku, mis mõlemad põhjustavad massilist avalikku pahameelt.

Imetajad satuvad kalavõrkudesse, mis püüavad kinni kõik oma teel, ning surevad piinarikkalt uppumise läbi. Need, kes elusalt leitakse, surevad tavaliselt kalurite põhjustatud haavadest laevadel.

Traaleritel lõigatakse delfiinid lõhki, üritades neid uputada, et nad niimoodi kaoksid. Delfiinide surnukehi leitakse Prantsuse rannikult aastaringselt, ent need saavutavad kõrgtaseme jaanuarist märtsini. Kohalikud võimud koguvad rannale uhutud delfiinide surnukehad kokku ja saadavad kord nädalas jäätmekäitlusettevõttesse.

Hinnanguliselt leitakse kaldalt vaid viiendik tapetute koguhulgast. Selle aasta detsembrist on randadele uhutud 990 surnud delfiini.

2016. aastal hoiatasid La Rochelle'i Pélagis’ vaatluskeskuse teadlased ja ülikoolide akadeemikud, et kalapüügist põhjustatud surmajuhtumite tõttu ähvardab delfiinipopulatsioone väljasuremine.

„Delfiinid on tundlik liik, kes paljuneb aeglaselt. Selleks ajaks, kui nende populatsiooni vähenemine märgatavaks muutub, on tavaliselt liiga hilja,“ ütles Sea Shepherdi aktivistide rühma esindaja. „Kui tahame ka tulevikus Prantsusmaal delfiine näha, tuleb nende kaitsmiseks kiiresti vajalikud meetmed kasutusele võtta.“ „Kuid Prantsuse riik on teadlaste hoiatuste suhtes kurt ja asjaga seotud kalurid kasutavad üldsuse teadmatusest ära.”

Organisatsioon soovib keelustada kalapüügi mereahvenate kudemisaladel ja noorte kalade müügi. Prantsuse kalurid leiavad, et delfiinid satuvad võrkudesse juhuslikult, ehkki nad on rahvusvaheliselt looduskaitse all, ütles selle Prantsusmaa haru esindaja.

Loire'i kalanduskomitee väitel on traaleritel pingerid – akustilised hoiatusseadmed –
kuid eelmisel kuul andsid jälgijad teada kahest traalerist, mis olid püüdnud kinni delfiinid ja millel pingereid polnud.

Allikas: independent.co.uk