"Meie juurde saabus emane rott koos oma nelja emase pojaga. Loobumise põhjuseks oli see, et nende jaoks oli ruumi liiga vähe. Meie juurde jõudes oli kohe aru saada, et ema on uuesti tiine ja hakkab kohe-kohe poegima. Nii ka läks," kirjeldab MTÜ Väikeste Loomade Abi vabatahtlik Kadi. "Rottide mineviku kohta selgus ka selline asi, et neli emast poega elasid koos oma ema ja isaga. Ei olnud enam kahtlustki, et kõik viis emast rotti tiined on. Praeguseks on kõik need viis rotti juba poeginud. Nii palju tiined loomi pole meile kunagi korraga tulnud!"

Kõik loomad on omavahel suguluses, mistõttu peab olema ettevaatlik, et nende geneetika kahjustatud pole.
"Nende poegade puhul võib selline sigimine tõesti palju kahju teha. Pole ju teada nende sugupuu," selgitab Kadi. "Paljud aretajad tegelikult kasutavad suguluspaaritust, et jõuda näiteks teatud värvini või markeeringuni. Nendel on üldjuhul juba aretatud mitu generatsiooni ja saavad kvaliteedis kindlad olla: et keegi esivanematest pole näiteks kasvaja tõttu surnud või muid haiguseid põdenud."

Rotid hoiukodus

Pesakonnad said tema sõnul arvukad:
Ema+9 poega
Tütar nr.1+11 poega
Tütar nr.2+10 poega
Tütar nr.3+5 poega
Tütar nr4.+8 poega

"Meil on praegu kokku peaaegu 50 rotti. Poleks elu sees uskunud, et meil selline poegade uputus tulla võiks. Tihti saabuvad meile loomad, kelle sugusid on valesti määratud ja nii on neil tiinuse kahtlus," kirjeldab vabatahtlik.

MTÜ otsib rotipesakonnale päriskodusid. Huvitatutel palutakse sellest teada anda, et saaks hakata poegi broneerima. Kõik rotid loovutatakse samasooliste paaridena.

"Inimesed, palun tehke omale selgeks, et emast ning isast ei hoita 24/7 koos. Tehke omale selgeks, millal pojad saavutavad suguküpsuse ja millal oleks õige aeg isased eraldada. Kõige tähtsam: pidage samasoolisi paare," paneb MTÜ potentsiaalsetele rotipidajatele südamele.

Kui kellelgi on soovi vabatahtlikkusel põhinevat MTÜ-d aidata, saab seda teha järgnevale pangakontole: IBAN EE051010220283363224
Selgitusse: Aitan aidata.