Pingviin

Kui sa oled kunagi näinud filmi "Pingviinide marss", kujutad ilmselt ette, kui raske on nende lennuvõimetute veelindude elu. Mis puutub järglaste kasvatamisesse, on nii emas- kui ka isaslooma vastutus väga suur. Peale seda, kui emaslind on munenud, lahkub ta oma kaaslase juurest viivitamatult ja jätab muna isaslinnu hoolde. Sageli võib emaslind tagasi tulla alles siis, kui poeg on juba koorunud. Samal ajal on isaslinnu ülesandeks muna soojas hoida ja oma järglast kaitsta. Ta asetab muna hoolikalt oma nahavoldi alla varjule ja haub püsti seistes kaks kuud, sel ajal ise kordagi söömata. Samal ajal sööb emaslind hoolega, et peatselt kooruva poja jaoks toiduvarusid koguda.

Gepard


Poegimine, järglastele toidu varumine ja nende eest hoolitsemine on emaslooma jaoks väga tähtsad ülesanded, kuid tõeline kunsttükk on see, kuidas oma järglasele kõik iseseisvaks eluks vajalikud õpetused edasi anda. Gepardid on selles väga osavad. Emasloomad on tohutult kannatlikud õpetades oma järglastele, kuidas iseseisvalt toitu jahtida ning omakorda end suuremate kiskjate eest kaitsta. Olgugi, et see ülesanne võib esmapilgul lihtne tunduda, võib gepardil korraga sündida kuni üheksa kutsikat. Kõik need kutsikad vajavad samaaegselt nii toitu, kaitset, hoolt kui ka õpetussõnu, mis on emasloomale üsna kurnav ja vastutusrikas töö. Võib võtta kuni kaks aastat, mil gepard on lõpuks iseseisvaks eluks küps.

Elevant

Elevandi tiinus kestab märkimisväärselt kaua - 22 pikka kuud. Poeg on juba sündides väga suur ja kaalub umbkaudu 90 kilogrammi. Emasloomale on see aga alles suure ja vastutusrikka töö algus. Elevant sünnib pimedana, mistõttu on ta algul üsna abitu ja vajab pidevalt ema tuge. Ema on see, kes õpetab oma järglasele kõike, mida tal iseseisvaks eluks vaja on. See on pikk protsess ja alles peale kaht esimest eluaastat on elevandipoeg iseseisvaks eluks valmis.

Grööni hüljes

Hüljestel on palju ohtusid, millega nad igapäevaselt silmitsi seisma peavad. Liikuvad jäälahkmakad, jääkarud, kes neid iga hinna eest nahka püüavad pista ja kütid, kes nende hinnalise naha nimel võitlust peavad, on vaid mõned neist. Kuid lisaks kõigile välistele ohtudele, on ka järglase saamine emaslooma jaoks küllaltki riskantne, sest ta kaotab poega toites märkimisväärse osa oma kehakaalust. Esimesel 12. elupäeval toitub vastsündinu vaid emapiimast. See on rammus segu, mis koosneb 48% ulatuses rasvast. Samal ajal, kui poeg kosub, ei söö emasloom mitte midagi. Kui vastsündinu võtab päevas umbes kaks kilogammi kaalus juurde, siis ema kaotab samal ajal päevas ligikaudu kolm kilogrammi oma kehakaalust. Kõik selle nimel, et poeg saaks jõudu koguda.

Orangutan

Orangutanid paistavad silma kahe huvitava kombe poolest, mille sarnast loomariigis ei leidu. Esiteks ehitavad nad igal õhtul puu otsa uue pesa, mis tähendab, et enamus orangutane ehitavad elu jooksul kuni 30 000 kodu. Teine üsnagi imekspandav harjumus on emasloomadel see, et nad ei pane oma järglaseid esimestel aastatel kordagi maha. Samal ajal, kui nemad peavad pesa ehitama ja eluga toime tulema, ripub järglane neil pidevalt küljes. Emaste ja mittesuguküpsete järglaste vahel on väga tugevad ja aastaid kestvad sidemed. Emasloomad saavad vabas looduses suguküpseks alles 15-16-aastaselt ja nende lapsepõlv on loomariigi pikim - kuni viis aastat.

Allikas: mentalfloss.com