Uuringu autor Alex McQueen uuris Austraalias paikneva sinise käbliku riskikäitumist. Ta avastas, et igal aastal vahetavad isaskäblikud sulestiku igavast pruunist pilkupüüdvaks imeliseks asuurisiniseks, millel on ka tumedamad varjundid.

Linnu värvimuutus aitab uurijatel vaadelda linnu erinevaid riske vastavalt värvile. See tuleneb ka linnu käitumisest, mis püsib olenemata värvist sama. Uurimaks aga käblikute käitumist, jälgisid teadlased linde looduses ja lasid kõlaritest heli, mida käblikud teevad häda korral.

Kui linnud kuulevad heli, on see neile justkui märguandeks, et kiskja on läheduses ja võib neid varitseda. Seetõttu andis lindude käitumine ja reageerimisaeg teadlastele aimu, kuidas linnud erinevates olukordades käituvad. Teisisõnu, kas nad hakkavad otsima turvalist paika ja varjuvad või ei tee märguandest välja.

Samas moodustavad aga käblikud omavahel gruppe, milles on nii pruuni kui ka sinise sulestikuga linde. Uuringust selgus, et pruuni sulestikuga käblikud kasutavad sinise sulestikuga linde ära. Teisisõnu ei püsi nad nii kaua varjus, sest arvestavad, et sinise sulestikuga käblikud on vaenlasele paremini nähtavad ja seetõttu on ka nende oht väiksem.

Allikas: sciencedaily.com