Sebra triipude kohta leiab mitmeid erinevaid teooriad. Vähemalt 18 teooriat on püüdnud triipude vajalikkust mingil moel põhjendada. Üks levinumatest on see, et karvkate pakub loomale lõõskava päikese eest kaitset. Kuna mustad triibud neelavad valgust ja lähevad päikese käes kuumaks ning valged püsivad jahedamana, toimib see kui väline jahutussüsteem, mis Aafrika savannides rändavat looma kaitseb. Kahjuks aga lükkab hiljuti teadusajakirjas Scientific Reports avaldatud uuring selle teooria ümber ja väidab, et kui see omapärase mustriga karvkatte on tõesti mõeldud just soojuse eemale peletamiseks, siis ei toimi see küll väga efektiivselt.

Idee seisneb selles, et mustade triipudega kaetud nahk muutub päikese käes kuumaks ja valgete triipudega kaetud kohad säilivad jahedamana. Selle tulemusel puutub looma naha kohal kuum ja jahe õhk omavahel kokku luues õhuvoolude süsteemi, mis peaks väidetavalt toimima kui ventilaator. Kahjuks see aga nii ei toimi, väidab Rootsi ülikooli bioloogide poolt avaldatud hiljutine uuring. Läbi viidud katsete tulemusel selgus, et valgete ja mustade triipude temperatuuride vahe ei olnud niivõrd märgatav, et see oleks looma üldist temperatuuri alandanud.

Uuringu tulemusel selgus, et sebra triibud ei ole mõeldud selleks, et looma ülekuumenemise eest kaitsta ja teda päikese käes maha jahutada.

Teine teooria väidab, et sebra triibud on mõeldud hoopis putukate eemale tõrjumiseks. Alternatiivne, vanem teooria, mis on samuti Rootsi bioloogi Åkessoni ja tema Ungari ning Hispaania kolleegide poolt avaldatud väidab, et sebra triibud toimivad kui putukatõrjevahend. Need loovad optilise illusiooni, mis kaitseb looma verejanuliste putukate ja satikate eest. Kirju karvastik ajab putukad segadusse.

Lugu, miks sebral tegelikult need triibud on, jääb endiselt mõistatuseks. Olenemata erinevatest teooriatest, ei oska teadlased seni veel kindlat vastust anda.

Allikas iflscience.com