Slovakkia põllumajanduse ja maaelu arengu minister, kaubanduskoja president ja Slovaki Vabariigi Linnukasvatajate Liidu direktor allkirjastasid memorandumi, milles märgitakse, et aastaks 2030. liiguvad kõik Slovakkia munatootjad puurisüsteemidelt edasi alternatiivsete süsteemide kasutamisele (õrrekanala, vabapidamine või mahepõllumajanduslik tootmine).

Kõik kolm osapoolt tõdesid, et memorandumi vajadus tulenes üha suurenevast sotsiaalsest survest eemale liikuda puurisüsteemides toodetud munadest. Praegu on peaaegu 80 protsenti riigi munatoodangust pärit täiustatud puurisüsteemidest, mis tekitab tõelise ohu, et Slovakkia munad on tarbijate jaoks soovimatud ja kaovad lõpuks turult, sest tarbijad avaldavad survet saamaks kõrgema heaolutasemega kanalates toodetud mune.

Memorandumit tugevdab Slovakkia kaubanduskoja osalus, mis tagab, et isegi pärast tootmismuudatuste rakendamist eelistavad Slovakkia jaemüüjad Slovakkia mune, võimaldades tarbijatele juurdepääsu kõrgema heaolutaseme ja kvaliteediga toodetele, samal ajal kui Slovakkia linnulihatööstus säilitab oma suveräänsuse teistest riikidest pärit munade impordi suhtes.

MTÜ Nähtamatud Loomad avaldab toetust sammule, mis on nende End the Cage Age Euroopa kodanikualgatuse võrgustiku liikmete – Humánny Pokroki (Humane Progress) ja Sloboda Zvierati (Animal Freedom) – pikaajalise kampaania tulemus. See tähendab olulist sammu munakanade heaolu paranemise suunas Slovakkias, seades samas väga tugeva pretsedendi kogu Euroopa Liidus.

Sellised arengud tõestavad, et suurem sotsiaalne surve riiklikul ja Euroopa tasandil võib tõepoolest sütitada muutusi poliitikas.

„Oleme Slovakkia memorandumi pärast elevil. On suurepärane uudis näha põllumajandusministeeriumit tegemas koostööd tootjate ja jaemüüjatega, et mitte ainult keelata puuride kasutamist, vaid ka kindlustada, et kõrgema heaolutasemega kanalates toodetud munad oleks Slovakkia jaemüüjate ja Slovakkia tarbijate esimene eelistus ja esimene valik,” ütles Romana Šonková, liikumise esindaja Tšehhi Vabariigis.

„Me ootame nüüd, et rohkem Euroopa riike ja Euroopa Komisjon järgiksid seda paradigmat, ning teeksid seda, mis on õige tarbijate ja põllumajandusloomade jaoks, viivitamata”.