SAFE’i (Save Animals From Exploitation) andmetel lehmad kannatavad, kui neid nende järglastest lahutatakse. Organisatsiooni sõnul ei erine see sugugi sellest, kuidas lastest lahutamine inimestele mõjub.

RSPCA kinnituse kohaselt lahutatakse lehmad tihti oma järglastest, et vähendada haiguste edasikandumise riski, aga samuti selleks, et reguleerida noorloomade sööda tarbimist, tagades neile samal ajal piisav kogus ternespiima. Eraldamisprotsess on stressi tekitav nii vasikale kui ka emale, mistõttu tuleb seda kannatuste minimeeriseks teha sobiva ajaperioodi jooksul.

Tavapärane piimatööstuse tava on eraldada vasikad kaheteistkümne tunni jooksul pärast sündi. „Eraldamine 24 tunni jooksul pärast sündi takistab sideme tekkimist lehma ja vastsündinu vahel ja vähendab seeläbi stressi,“ seisab organisatsiooni veebilehel.

„Lehmad reageerivad palju tugevamalt, kui vasikas vanemas eas eraldada, näiteks neli päeva pärast sündi, võrreldes eraldamisega 6 tundi kuni üks päev pärast sündi.“

Uuringud näitavad, et reaktsioon suurenes, kui vasikad eraldati kahe nädala vanusena, võrreldes ühe päeva vanusega. Vasikatel, kes kasvavad koos oma emadega, on vähem käitumishäireid, nad on mängulisemad ja seltsivamad. Samuti võtavad nad reeglina paremini kaalus juurde, nad on tervemad ning haigestumist ja surma esineb harvem.

Allikas: dailymail.co.uk