Delfiini aju on primaatide omast suurem ja ainult inimesel on aju ja keha suhe suurem. Nagu inimahvid, tunnevad ka delfiinid end peeglist ära; samuti on nad suutelised inimeste tekitatud helisid ja toiminguid imiteerima. Võlutuna nende taibukate mereimetajate intelligentsusest, populariseeris Lilly ideed, et delfiinid võivad olla piisavalt taibukad, et inimestega keele vahendusel suhelda. Ta pani oma teooria kirja ka bestselleris „Inimene ja delfiin“.

Raamatu edu köitis astronoomide tähelepanu, kes olid huvitatud raadiosignaalide abil tulnukatega suhtlemisest ja õige pea kutsuti Lilly koos kuulsate astrofüüsikutega nagu Frank Drake ja Carl Sagan SETI konverentsile.

Lilly auks sai rühm hüüdnimeks Delfiini Ordu, ja 1963. aastal finantseeris NASA uurimisrühma Kariibi mere St Thomas saarel, kus Lilly ja tema kolleegid said võimaluse üritada „delfiinide keelt“ õppida.

St Thomase eksperiment

Ametlikult Kommuniktsiooniuuringute instituudi nime kandvas, ent rohkem Delfiinimajana tuntud rajatises elasid teadlased koos kolme delfiini – Peteri, Pamela ja Sissyga. Varem oli Lilly üritanud uurida delfiinide närvitalitlust, paigaldades nende ajju sondid, kuid pidi projektist loobuma, kui loomade narkoosi viimiseks kasutatava aine mõjul lakkas neil hingamine.

Nüüd oli ta kasutuses uus vahend. Olleks üks väheseid neurolooge, kel oli luba uurida LSD mõju, otsustas ta manustada seda delfiinidele, et jälgida selle mõju nende tunnetusele ja kommunikatsioonile.

1967. aastal kirjutas Lilly, et LSD muutis loomad häälekamaks, kuid Lilly ja ta meeskond ei suutnud lõppkokkuvõttes mõtestada narkouimas delfiinide signaale ja õige pea lõpetati nende uuringu rahastamine. Oma järeldustes kirjeldas Lilly, et „...me ei saa keerukaid ideid vahetada, kuna pole veel sellist kommunikatsiooni välja arendanud.“

Vaatamata sellele väitis ta, et liikidevahelisele suhtlusele oli mitteverbaalsel tasandil alus pandud. „Oleme välja töötanud nn „vaikse“ keele, millest poole on meile õpetanud delfiinid. Nad annavad teada, kui ei taha meid basseinis näha. Nad väljendavad seda žestide, nügimise ja muu mitteverbaalse suhtlemise abil.“

See kehaline kommunikatsioon jõudis vastuolulisele tasemele, kui selgus, et isane delfiin Peter oli seksuaalselt huvitatud naissoost teadlasest nimega Margaret Lovatt, kes kohusetundlikult tema tunge käelise stimulatsiooniga rahuldas.

Kas delfiinidel on oma keel?

Metsikute deliinide projekti asutaja ja teadusdirektori Denise Herzingi sõnul mõjutas Lilly eksperimentide nurjumine ja tema ebateaduslike meetodite vastuolulisus „tõeliste teadlaste võimalusi leida rahastust delfiinide kommunikatsiooni uurimiseks.“

Õnneks on nüüdseks leitud esialgseid tõendeid, et delfiinid võivad omada kognitiivseid võimeid, mis on keele olemasoluks vajalikud, nii et selle valdkonna vastu on taas huvi tekkinud. Herzing ja ta kolleegid kasutavad mustreid tuvastavat tarkvara, millega nad proovivad dekodeerida delfiinide kuuldavaid signaale. Kategoriseerides loomade häälitsusi, loodavad teadlased määrata „mitte üksnes nende helide repertuaari mitmekesisust, vaid ka seda, kas tuvastada keelele sarnast korduvat grammatikat või struktuuri.“ „Teame, et nad kasutavad üksteise nimedena signatuurvilesid. Ja see on põhimõtteliselt sõna,“ ütleb Herzing. „Me veel ei tea, kas neil on grammatika või struktuur kuid me otsime.“

Loomad, kellele manustati LSD-d

Ehkki LSD ei aidanud Lillyt tema püüdlustes delfiinidega rääkida, andis ta teada selle huvitavast mõjust käitumisele. Näiteks üht konkreetset delfiini oli harpuunist tulistatud ja ta keeldus inimestele lähenemast. Et pärast LSD doosi looma käitumine muutus ja „ta tuli 6 meetri asemel pooleteise meetri kaugusele,“ kirjutas Lilly.

On avastatud, et LSD mõjub nii inimestele kui ka loomadele antidepressandina.

Kuid mis puutub delfiinide kommunikatsiooni, siis eelistab Herzing viia uuringuid läbi looduses, sest „loomulikku käitumist on vangistuses võimatu näha“. Ja LSD lisamine võrrandisse viib kogu uurimise ebaloomulikkuse täiesti uuele tasemele, nii et isegi kui Lillyl oleks õnnestunud oma loomadega rääkida, tundub ebatõenäolisena, et nad oleks öelnud midagi eriti kasulikku.

Allikas: iflscience.com