Allpool on välja toodud kümme kõige ohtlikumat suurt või väikest looma meie seas, kellest oleks kasulik eemale hoida.

Meduusid


Erinevaid meduusiliike on palju ja kõik nad on suhteliselt ohtlikud. Võib-olla kõige ohtlikum, lausa surmavalt ohtlik on sea wasp box millimallikas. Too läbipaistev vees hõljuv olend ei näe sugugi nii hirmuäratav välja, kuid tegemist on kõige mürgisema loomaga kogu planeedil. Surmav on see meduus paljudele erinevatele loomadele, mitte ainult inimesele. Kui mõne sellise haardesse satud, oled tõenäoliselt surmalaps. Ja isegi kui ellu jääd, pead väga pikka aega kohutavat valu kannatama.

Teine ohtlik ookeanielanik on cone'i tigu. Ta ei pruugi küll suurem asi välja näha ning teda võib kergesti teiste meritigudega segi ajada, kuid tegelikult on ta väga-väga mürgine. Ühes tilgast mürgist piisab 20 täiskasvanud inimese tapmiseks. Vastumürki tema mürgile pole, nii et kui sutsaka kirja saad, olen suure tõenäosusega varsti surnud.

See madu võib välja näha sõbralikum kui laia kaelusega kobra, kuid tegelikult on ta kobrast palju mürgisem. See must madu ründab väga kiiresti ning ajab vajadusel ohvrit ka suurel kiirusel taga. Eriti ohtlikuks teeb mao see, et ta ründab sageli ning tihti ilma igasuguse provokatsioonita.

Aafrika pühvel on eriti agressiivne loomaliik, kes elab Aafrikas rohumaadel. Kahvripühvel ehk Aafrika pühvel ründab teadaolevalt ilma provokatsioonita, samamoodi nagu must mamba. Mürgised nad pole, kuid ohtlikuks teeb need loomad see, mida mambal pole – kehakaal kuni 900 kg ning liikumiskiirus kuni 57 km/h. Nad jätkavad rünnakut segi siis, kui on saanud kuuli südamesse ega pelga ka sõidukite ründamist. Need loomad ei tunne hirmu ning ründavad toore jõuga isegi lõvisid ja teisi kiskjaid.

See on sipelgaliik, kes liigub ringi kihiseva kuhjana, milles on kuni 50 miljonit isendit ning reageerib kohe tervikliku rünnakrühmana, kui kasvõi üks neist peaks ohtu sattuma. Pruugib sul jalutades vaid üks neist oma talla all lömastada ning sa kahetsed seda elupäevade lõpuni, sest ülejäänud 50 miljonit kambalist tormavad sulle kallale. Ja sellest, kes kord end su külge juba haakinud on, temast on väga raske lahti saada. Sipelga lõuad klammerduvad su ihusse isegi siis, kui sa ta pooleks rebid. Nad pole küll kõige mürgisemate liikide nimekirja tipus, kuid on oma suuruse kohta siiski hirmuäratavalt ohtlikud. Sellele sipelgaliigile ei ole endast suuremate isendite ründamine ja tapmine probleemiks.

Leiurus quinquestriatus ehk Deathstalker on skorpioniliik, kes olenemata oma süütust välimusest on väga ohtlik. Tema hingel on ¾ kõigist skorpionidega seotud surmajuhtumitest igal aastal. Eriti ohustatud on lapsed. Skorpioni hammustus on väga valus.

Kerakala on üks mürgisemaid ookeanielanikke. Ta näeb väga armas välja, kuid tegelikult on ohtlik. Kui teda hirmutada, sirutab ta oma esileulatuvad ogad välja ning mürk, mis nendest eritub, on halvava toimega – ohvri hingamine seiskub ja selle tagajärjel ta sureb.

Hüaan on üldiselt raipesööja, kuid karjana võib ta ka jahti pidada. Suurte sõdade ajal, kui langeb palju inimesi, saavad nad inimliha maitse suhu. See muudab nad inimliha peale aplaks ja kui surnukehi pole piisaval hulgal, hakkavad nad nälja leevendamiseks inimestele jahti pidama.

See kala pole ohtlik mitte ainult seetõttu, et ta on kõige mürgisem kala kogu planeedil, vaid lisaks on ta väga kiire ning teda on pea võimatu märgata. Nende kaitsevärvi keha sulandub ookeani põhjaga ühte. Agressiivsed on nad ainult oma jahisaagi suhtes. Kuna neid on väga raske märgata, siis võib neile kergesti viga teha ja peale astuda. Ogadest väljuv mürk võib sulle maksma minna jala või isegi elu.

Viimaseks üllatavalt ohtlikuks liigiks conservationinstitute nimekirja järgi on inimene. Võitluses enamike eespool nimetatud loomaliikidega jääks inimene alla, kuid tänu leidlikkusele oleme õppinud, kuidas ennast igasuguste erinevate relvadega varustada ning jõudnud nende abil ka toiduahela tippu. Lisapunkte annab meile selles edetabelis agressiivsus, mis pole suunatud mitte ainult loomade, vaid ka teiste inimolendite vastu. Mitte ükski loomaliik ei algata sõdu ega kasuta tuumarelva. Ilma igasuguse kahtluseta – kõige ohtlikum loom maakeral on see, kes meile iga päev peeglist vastu vaatab.

Tehes vaid ühe valesammu ookeanis või kohates tõsiselt vihast pühvlit Aafrika savannis on igal selles nimekirjas oleval loomal võimalus meid võita. Neil kõigil on meie ees mingi füüsiline eelis, olgu selleks siis tugevus, kiirus või mürk. Hoolimata sellest on inimestel saavutatud teatud "kuulsus", mille tõttu kõik need loomad meid üldjuhul väldivad. Selle eest väärivad nad austust. Ole alati väga ettevaatlik, kui võõras kohas seikled või ookeanis ujud.

Allikas: conservationinstitute.org