Olend pärineb Azhdarchidae sugukonnast, mis on grupp pretosauruseid, kes eksisteerisid Hilis-Kriidi ajastul. Pretosaurust arvatakse sageli olevat dinosaurus. Kuigi enamik linde olid dinosaurused, siis pretosaurus oli tegelikult lendav reptiil.

See konkreetne liiginäide elas kuival sisemaal, mida tuntakse praegu Mongooliana. Olenemata sellest, et pretosaurusel olid tiivad, sai ta edukalt kõndida ja saaki jahtida. Tema saagiks olid enamasti dinosauruse beebid, mida ta maapinnalt leidis.

Paleontoloogid avastasid viis pretosauruse kaelaluutükki 2006. aastal. Luutükid avastati kohast nimega Gurilin Tsav, mis asub Lääne-Gobis. See on ala, mis on teada-tuntud erinevate koht, kus leidub erinevaid fossiile. Küll aga on pretosauruse fossiilid harv leid. Varem on selliste hiiglaslike liikide luid leitud Euroopast ja Põhja-Ameerikast, mõned ka Aasiast.

Teadlased usuvad, et leitud luud olid ühe suurima preosauruse omad. Suuruselt saab neid võrrelda tema sugulasliikidega Quetzalcoatlus’iga (leitud Texasest) ja Hatzegopteryx’iga (leitud Rumeeniast). Ka nende loomade tiibade siruulatuseks pakutakse 10-12 meetrit ehk arvatakse, et nad olid sama kõrged nagu kaelkirjakud (1,7-5,5 m).

Paleontoloogide sõnul võivad aga nende oletatud mõõdud olla valed, sest võib ilmneda, et leitud liigi kaelaluu oli lihtsalt väga suur. Niisiis võis pretosaurus olla päriselt suurem või hoopis väiksem. Kahjuks aga leitud preosauruse luud tihti halvasti säilinud, sest need ei olnud nii tugevad nagu dinosauruste omad.

Küll aga ei ole teadlased uuele liigile nime veel andnud, sest luid on liialt vähe leitud, et panna midagi suuremat kokku. Samuti ei tea uurijad, kas tegemist üldse on uue liigiga või kuulub see juba mõnele avastatud liigile, sest materjali on veel liiga vähe. Küll aga saavad teadlased väita, et Aasia kohal lendasid kunagi ringi hiiglaslikud pretosaurused.

Allikas: iflscience.com