Juulikuus toodi Marylandi loomaeda vigastatud kilpkonn. Kilpkonna kõhukilp oli murdunud. Kuna murrud asusid nii halva koha peal, ei osanud loomaaia veterinaarid esimese hooga hädalist aidatagi. "Tema kõhukilp ehk plastron oli mitme koha pealt murdunud," sõnas vanemdirektor dr Ellen Bronson, kes vastutab loomaaia loomade tervise, liikide säilitamise ja nendega seonduvate uurimistööde eest. Raskesti ligipääsetav koht sundis arste nuputama, kuidas lahendada olukord nii, et samal ajal, kui murrud kokku kasvavad, oleks kilpkonn võimeline ka iseseisvalt liikuma ja oma elu elama.

Peale pikemat nuputamist, arvutamist ja jooniste tegemist, tuli arstidel idee ehitada loomakesele sobilik ratastool. Kuna kilpkonn oli umbkaudu vaid greibisuurune, meisterdati tool lego klotsidest. Nelja ratta abil on kilpkonnal võimalik hõlpsasti ringi liikuda, andes samal ajal kilbile puhkust, et see vaikselt paraneda saaks.

Aeglase ainevahetuse tõttu paranevad kilpkonnad palju aeglasemalt kui imetajad ja linnud, mistõttu peab see loomake veetma ratastoolis terve talve, suure tõenäosusega kuni hiliskevadeni välja. Ratastoolist vabaneb ta alles siis, kui kilp on täielikult paranenud.

Allikas: iflscience.com