Alguses ei pannud keegi oravate juures midagi erilist tähele. Nad olid nagu väikesed oravabeebid ikka, kellega oragnisatsioonil algusaastatest juba palju kokkupuuteid on olnud. Alates aastast 2008, kui organisatsioon oma uksed avas, on nad päästnud ning tagasi loodusesse lasknud üle 1600 ida-hall orava, kuid seekord sattus nende juurde hoopis midagi enneolematut.

Kuvatõmmis

Pesakonna ühel oravabeebil hakkas kahe nädala vanuselt kasvama halli karva asemel hoopis lumivalge kasukas! Metsloomade pääste ja heoluga tegelev Linda DeLorenzo ütles, et paljud oravad näevad selles vanuses hallikas-valged välja. Nad sünnivad roosa ning karvututena ja kui karv vaikselt kasvama hakkab, võib see tunduda kreemjas. Möödusid nädalad ning Filberti viis pesakonnakaaslast muutusid hallikas-pruuniks, kuid Filberti kasukas muutus aina tihedamaks ja valgemaks.

"Me olime kõik siiralt üllatunud, kuidas Filberti kasukas lumivalge olla saab," kirjutab DeLorenzo. "Terve meeskond jälgis põnevusega, kas ta on tõesti albiino või on tegu leutsismiga, mis on kaasasündinud pigmendivaegus. Leutsismi puhul oleksid tema silmad tumedad nagu oravatel ikka, kuid kui ta oleks albiino, siis oleksid tema silmad punased.” Kui Filbert 4 nädalaselt oma silmad avas, said töötajad vastuse. Tema silmad olid punased, mis tähendas, et ta oli pesuehtne albiino.

Filbert näeb oma sugulastest küll erinev välja, kuid käitumiselt on nad kõik täpselt samasugused. Kasvades armastasid nad teha kõike seda, mida oravad ikka. Nad peitsid pähkleid, otsisid neid ikka ja jälle üles, ajasid üksteist taga, ehitasid pesa ja ronisid ning hüppasid rõõmsalt ringi.

Kui oravad said 12ne nädalaseks, siis oli aeg nad tagasi loodusesse lasta. Filberti elu aga päris nii ei läinud. Kuna tema kasukal ei ole varjevärvust, mis teeb temast lihtsa saagi kullidele, kotkastele, öökullidele ning paljudele teistele loomadele, siis otsustas personal ta varjupaika jätta. Samuti on albiinodel väga sageli ka halb silmanägemine,” rääkis DeLorenzo.

Kuvatõmmis

Kindlustamaks Filberti heaolu, jätsid nad enda hoole alla ka kaks tema õde, Hazeli ja Macadamia. Nad elavad kolmekesi koos väga suures aedikus ja naudivad oma päevi hüpates ühelt oksakeselt teisele, ajades üksteist taga ja varastades üksteiselt toitu. Oravad on ka hoolsad oma kasuka korras hoidmisel ning puhastavad üksteist regulaarselt. "Filbert teab, et ta on eriline ning kauni välimusega ja selle eest kannab ta järjepidevalt hoolt. Ta pühendab oma kasuka korrashoiule kõvasti rohkem aega kui teised." räägib DeLorenzo.

Organisatsioon kasutab Filbertit tulevikus ka hariduslikel eesmärkidel. Lastele tutvustatakse oravate elustiili ning käitumist, räägitakse albinismist ja oravate olulisest rollist ökosüsteemis.


Albiino oravad on väga haruldased. Texase ülikooli bioloogi David Hillise sõnul leidub iga 100 000 hallorava seas vaid üks valge orav.

Allikas: The Dodo