Armastatud Bengali kass Thor elab Belgias ja hämmastab maailma oma uhkete triipude ja täppidega. Kahjuks aga kui inimesed näevad pilte sellisest kassist nagu Thor, ei mõista nad, et Bengali kassi kasvatamisel on ka pahupool.

Kes on Thor? Vaata SIIT.

Samal ajal kui Thori lugu on internetiavarustes inimeste südameid võitnud, on liikunud uudistes ka vaiksem lugu mehest, kes jäi vahele kassivabriku pidamisega. Austraalias leiti Kevin Chengi kassivabrik, kus aretati Bengali kasse. Need kassid ja kassipojad olid haiged ja üleni parasiite täis. Nad elasid räpastes tingimustes. Kolmkümmend kassi 72st olid niivõrd haiged, et nad tuli magama panna. Üks nendest kassidest oli USAST imporditud uhke näituseliini tšempionkass. Ajal, mil ta leiti, oli ta niivõrd raskelt haige, et teda ei õnnestunud päästa.

Loomulikult ei ole kõik aretajad nii enesekesksed nagu Chengi õudusoperatsioon. Bengali kasse aretatakse üle kogu maailma, kuid probleem seisneb selles, et aretustegevust on väga raske kontrollida või vähemalt jälgida. Aretustegevusel puudub kindel reeglistik ning järelvale. Äri on sageli läbipiatmatu ja meenutab õudusunenägu.

Cucicov ja De Coster valisid omale Thori sellepärast, et nad olid tõesti juba pikemat aega omale Bengali kassi tahtnud. Paarikese põhiliseks mureks oli nende teise perelemmiku, koera, suhtumine uude asukasse. "Me teadsime, et Bengali kassid saavad üldiselt koertega hästi läbi. Nad on väga aktiivsed ja heasüdamlikud," rääkisid Thori omanikud.

Esialgu otsisid nad kassi varjupaigast, kuid ei leidnud midagi sobivat. Seejärel pöördusid nad tõu aretajate poole ning püüdsid olla tähelepanelikud. "Me vihkame loomavabrikuid, kust saab valida 50 erineva tõu vahel. Seal väärkoheldakse kutsikate vanemaid, kes peavad tiineks jääma igal jooksuajal," ütlesid Thori omanikud.

Lõpuks leidsid nad sümpaatse aretaja Hollandist ja sealt nad ka Thori võtsid. "Nüüd, kui Thor on oma välimuse poolest kuulsust kogunud, jõuab meieni iga päev küsimusi, kust sellist omapärase välimusega kassi saab. Ma ütlen alati neile, et Bengali kassi puhul tuleb tõsiselt läbi mõelda, kas ta perekonda siiski sobib. Keegi ei taha, et neid kasse võetaks vaid uhke välimuse pärast. Kui inimesed seda kassi tundma õpivad, saavad nad aru, et ta on meeletult aktiivne ja nõuab palju tähelepanu ja aega. See neile tihti ei sobi.

The Wildcat Sanctuary organisatsioon Minnesotas saab iga kuu Bengali kassi omanikelt umbkaudu kakskümmend kõnet, kes oma lemmikloomaga enam toime ei tule. Bengali kassidel võib olla nii käitumis- kui ka terviseprobleeme nagu näiteks krooniline kõhulahtisus, mis tuleneb nende päritolust.

Kui on suur soov perre kass võtta, siis Thori omanikud soovitavad esimese asjana vaadata varjupaikadesse. "Olenemata sellest, et Thor ei ole varjupaigast võetud kass, hindame me kõrgelt inimesi, kes avavad oma südame ja pühendavad tähelepanu loomale, kes on hüljatud ning selle tagajärjel varjupaika sattunud," ütlesid Cucicov ja De Coster.

"Ma olen kuulnud erinevaid lugusid Bengali kassidest," kirjutas Big Cat Rescue organisatsioonist Susan Bass. "Bengalid on tulemus ebaloomulikust aretustegevusest. Kodustatud kass on paaritatud metsiku Aasia leopardkassiga," selgitas ta. "Aretajad püüavad aretustegevuse käigus jõuda kassideni, kel on samasugune välimus nagu metsikul leopardkassil, kuid iseloomult on nad malbed ja rahulikud nagu kodustatud kassid."

Miks? "Need aretajad teavad, et inimesed on nõus maksma meeletuid summasid kassi eest, kes näeb eriline välja," selgitas Bass. Kui mõelda sellele, kui palju hüljatud kasse võitleb hetkel oma elu eest, siis on keeruline õigustada meeletute summade kulutamist kassile lihtsalt sellepärast, et ta näeb ebaharilik välja."

Lisaks Thorile kannavad Cucicov ja De Coster hoolt ka kahe hulkuva kassi eest, kes elavad nende läheduses tänaval. Nad söödavad neid igapäevaselt ja nad ehitasid kassidele aeda ka väikese varjupaiga, kus nad magada saaksid. “Iga loom väärib seda, et tema eest hoolitsetaks ja teda armastataks,“ ütles nad.

Allikas: The Dodo