Paljud maoliigid on tänapäevaks kantud ohustatud liikide nimekirja ning eelkõige vähendab madude arvukust elupaikade kadumine. Inimestes on juurdunud alateadlik hirm madude suhtes ja neid hävitatakse mõtlematult, või siis vastupidi, teadlikult suure viha ja vastikustundega.

Madude seas leidub muidugi ka väga mürgiseid liike, kelle hammustus on inimesele surmav. Siiski tasub meeles pidada, et suurem osa maoliikidest on mürgitud - mürgised on vaid veerand maailma madudest. Madu nagu iga teinegi vaba ja omas loomulikus looduslikus keskkonnas elu elav olend, püüab kontakti inimesega vältida.

Maod armastavad spontaansust ja on ka käitumiselt üsna ettearvamatud.

Tihtipeale omistatakse madudele hirmuäratavaid omadusi ja roomajad on paljudele ka ebausu allikaks. Mütoloogiaski on maod olulist rolli mänginud juba aastatuhandeid, madu on üks olulisemad tegelasi Piiblis, aga ka iidsetes Mahabharata ja Egiptuste tekstides on madudest juttu.

Esimeseks maomärgiks peetakse ligi 12 000 aasta vanust Türgist leitud maojoonist ning loomismüüdi Suurt Madu võib leida pea kõikide põlisrahvaste lugude seast. Eriline sümbol ja tähendus on maol, kes sööb oma saba – Ouroborus. Tema on tuntud juba Vanas- Egiptuses ja sealt jõudnud ka Lääne alkeemikuteni. Ta sümboliseerib lõpmatust, kõikehõlmavat loodust, tsükli lõpule viimist, taassündi, täiuslikkust, totaalsust olemisi lõputut ja korduvat ringmängu. Energeetiliselt on madu seotud maa jõujoontega, šamaanidel sümboliseerib madu tarka, naiselikku energiat, salajaste teadmiste kandjat.

Eesti vanarahvas austas madu.

Meie esivanemad austasid kõiki looduses elavaid olendeid, neil oli folklooris oma kindel koht ja tähendus. Madu, rästik või nastik, võis elada kodu lähedal või lausa aida või trepi all. Tema eest hoolitseti, talle anti piima ja usuti, et ta valvab kodu ja kaitseb sealseid pereliikmeid. Teati ussisõnu, millega madu kutsuda või vajadusel teda eemal hoida. Mao tapmine ei tulnud kõne allagi, see tõi kaasa suure karistuse. Metsas ussi kohtamine oli tähenduslik, eriti suur sündmus oli Ussikuninga nägemine.

Mao märgi all sündinud inimesed

Need, kelle sünniaasta on 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, on hiina horoskoobi järgi sündinud mao aastal.

Kui Madu on midagi pähe võtnud ja oma otsuse kord teinud, järgib ta vastuvõetud otsuseid hoolega, üldiselt nii tõetruult, et keeldub kellegi teiste soovitustest või nõuannetest kategooriliselt.

Mao märgi all sündinut iseloomustavad kõige paremini sügav mõtlemine ja tugevad tunded. Maol on hästi arenenud huumorisoon ja ta oskab seda ka õiges kohas kasutada. Kuna mao aastal sündinud inimene on väga heatahtlik, sobib ta hästi näiteks psühhiaatri ametikohale. Teda ergutavad uued ideed ja intellektuaalsed vaidlused. Madu oskab anda asjadele uusi vaatenurki ja huvitavaid mõtteid. Tal on lihtne liituda erinevate vestlustega, kuid seda ainult juhul, kui ei tegeleta asjatu lobisemisega. Madu oskab analüüsida ja situatsioone erinevate nurkade alt näha. See oskus muudab ta suurepäraseks otsustajaks. Madu on iseseisev töötegija. Pealtnäha keerulised probleemid lahendab tema lendleva kerguse ja kontrollitud maneeriga. Maole on kingitud suurepärane mälu, mis aitab teda ka karjääriredelil kõvasti edasi.

Vabal ajal naudib Madu seltskonnaelu ja armastab pidusid. Ta tahab elada luksuslikult, kuid aeg-ajalt vajab ka tema siiski oma ruumi ja aega, mille ta pühendab täielikult iseendale ja oma hobidele.

Sõprade suhtes on Madu kaitsev. Kui selleks peaks vajadus tekkima, astub ta nende eest alati välja.Madu soovib luua ainult pikaajalisi suhteid. Meelitamine on tema jaoks mäng. Suhtes olles on ta romantiline, kuid küllaltki pealesuruv. Ta sobib partneriks inimesele, kes suudab talle piisavalt vabadust anda, sest seda ta vajab.

Keltide horoskoobi madu on aga kirglik ja uudishimulik.

Keldid olid kultuurilt ja keelelt lähedased indoeuroopa hõimud, kes elasid I aastatuhandel eKr Lääne- ja Kesk-Euroopas. Nad tundsid austasid looduse loomulikku kulgu väga kõrgelt ja jälgisid pingsalt iga aastaja iseloomu ning nende mõju inimestele. Keldi horoskoobi järgi oli madu see, kes oli sündinud ajavahemikus 18. veebruarist kuni 17. märtsini.

Madu tundub pealtnäha lõõgastunud ja rahulik, kuid see ilme on sageli petlik.

Maod näevad alati rahulikud ja lõõgastunud välja, kuid sageli on see fassaad petlik. Madu on uudishimulik, ta oskab ja julgeb alati küsida ning avastada ja just tänu sellele on tema maailmapilt ka rikkalik ja kirju. Oma iseloomult on ta veenev ja kirglik ning seatud eesmärkide nimel on ta vajadusel valmis ka üle laipade käima. Maod armastavad spontaansust ja on ka käitumiselt üsna ettearvamatud.

Indiaanlaste horoskoobis on madu maagiline, visa ja tööle pühendunud.

Indiaanlaste horoskoobi järgi oled madu siis, kui oled sündinud ajavahemikus 23. oktoobrist kuni 22. novembrini.

  • Mao elemendiks on vesi. See sümboliseerib sügavaid emotsioone ja alateadlikke hingelisi vajadusi. Nii on mao märgi all sündinutel eriliselt hea vaatlusvõime ja anne näha inimeste psüühika tagamaid ja süvahoovusi.
  • Madu kuulub kilpkonna klanni. Teda iseloomustavad sügavad ja intensiivsed tunded, ettenägelikkus ja hea intuitsioon. Tavaliselt ei jää neile saladuseks, mis teiste inimeste sees toimub. See teeb maost küll hingeeksperdi, kuid tekitab samas teatavat kõhedust.
Madu on salapärane ja tema vaade maagiline. See tekitab inimestele tunde, et temas peitub justkui midagi seletamatut. Oma mängulise suhtumise ja oskusliku meelitamisega on Madu väga paljude jaoks esialgu ligitõmbav, huvitav ja lummav, kuid samas eemaletõukav ja kõhedusttekitav.
Mao märgi all sündinu elab pidevalt äärmuste vahel - kord tõuseb ta kõrgustesse, kord langeb põhja. Päris lööduks ei saa neid kunagi tunnistada.

Madu tahab rohkem teada, kui ta silmadega näeb, ning see teeb temast sihikindla uurija. Enamasti on mao huvi suunatud mitte teaduslikele probleemidele, vaid inimpsüühikale või isegi müstilistele asjadele. Eriti paeluvad madu ebaselged olukorrad ja inimesed. Sellistel olukordades ei jäta nad enne, kui on saladuste jälile saanud.

Madu on auahne, kindlameelne ja visa. Ta püüdleb järjekindlalt oma eesmärkide poole. Ta ei anna kunagi alla, isegi mitte siis, kui on oma võimete piirini jõudnud või sellegi ületanud. Madu ei säästa ei ennast ega teisi ning seepärast on temaga suhtlemine väga energiakulukas. Teisalt võib maole alati loota. Ta ei jäta sind hätta ka siis, kui teised on juba käega löönud.

Madu on ka väga töökas. Mao märgi all sündinud inimene pühendab end täielikult tööle. Ta on läbilöögivõimeline ja erialaselt on tal tohtu potentsiaal. Kolleegidele on Madu sageli ebameeldiv, sest tema terava pilgu eest ei jää ükski puudus varjule. Ka ülemusena mõjub ta alluvatele hirmutavalt. Võitlustuhinas võib madu kasutada ka ebaausaid vahendeid, kuid õnneks harva, sest tavaliselt lööb ta vastast oma oskuste ja nutikusega. Maole sobivad uurimisega seotud erialad.

Madu peab oma tervist jälgima.

Kuna madu hoiab oma tundeid äärmiselt kaua vaos, siis võib see pikapeale tema tervist kahjustada. Eriti kannatavad magu ja soolestik. Oluline on energial vabalt voolata lasta ning jälgida, et see ei kuhjuks. Negatiivse energia kuhjumine võib põhjustada agressiivsust.