Eestis 12 aasta eest loodud rahvusvaheline IT-ettevõte Adcash ei tormanud kohe lemmikloomi kontorisse kaasa lubama – töötajad pidid enne ikka natuke vaeva nägema ja lobitööd tegema. Nüüd saavad heast otsusest kasu lõigata kõik: nii loomaomanikud, nende kolleegid kui ka muidu üksi kodus igavlevad neljakäpalised.

Koerte oma fänniklubi

“Tänaseks käivad meil kontoris kaasas korgid Pronto ja Rocky, whippetid Bailey ja Preston, staffordshire’i bullterjer Zaffy, haski Ares ja samojeed Tiki,” loetleb Pronto omanik Marja koertest kolleege ja täpsustab sealjuures kontori reeglit, et korraga tohib ühe korruse peal olla kaasas üks koer, et vältida liiga segast seltskonda. Graafikus kokku leppimine käib koeraomanike seas aga lihtsalt.
Bailey ja Preston on ühe pere koerad ja käivad kontoris kaasas kordamööda – kui üks on Adcashis kaasas, on teine hoopis koos elukaaslasega teises kontoris kaasas! Kui koertele kehtib Adcashis ka selline reegel, et kontoris jalutatakse vaid koos omaniku või mõne teise kolleegi järelevalve all ja muidu hoitakse uksed kinni, siis Zaffy on nii hästi kasvatatud koer, et istub viisakalt oma peremehe laua kõrval täiesti avatud ruumis. “Ta on hoolimata oma petlikust välimusest väga sõbralik koer – käime kõik teda muudkui nunnutamas,” kirjeldab Marja ja lisab: “koertel on ka oma fänniklubi, kellelt kuuleme alatasa küsimusi, et millal tuleb Pronto, millal Tiki jne. Igal juhul on meil väga palju kolleege, kes ise koeraomanikud ei ole, aga on rõõmsad, et saavad koertega kontoris kokku puutuda. See on ainult tore, sest enamasti on meil ka üsna noored koerad ja neil on väga hea meel, kui keegi viitsib nendega keset tööpäeva tegeleda, natuke joosta ja mängida.”

Rohkem positiivsust ja kolleegidevahelist suhtlust

Oma vanemate koera Tikit aeg-ajalt kontorisse kaasa võttev Kristiina on samuti üks nendest kolleegidest, kes naudib uut olukorda, et koerad on nüüd ka nende kontoris lubatud. “See ei ole ainult koeraomanikele ja koertele palju positiivsust juurde toonud, vaid ka teistele siin töötavatele inimestele. Kui sa teed intensiivselt tööd, oled tujust ära või juhe on kokku jooksnud ja võtad vahepeal 5-10 minutiks aja maha, et mõne siinse koeraga tegeleda, saad sellest kohe kätte kõige positiivsemad emotsioonid, mis üldse võimalikud,” ütleb ta ja lisab, et see on põhjus, miks iga ettevõte võiks lemmikuid kindlasti kontorisse kaasa lubada.
“Veel on väga oluliseks plussiks see, et teistest natuke introvertsemad inimesed, nagu ka mina, on hakanud tänu kontoris kaasas käivatele koertele palju rohkem oma kolleegidega suhtlema. Muidu on ju ikka igaühel oma nišš, millega tegeleda, ja teatud kindlad kolleegid, kellega suhelda – teisi näed küll iga päev, aga puudub lähedasem kokkupuude,” on Marja veendunud, et üldine suhtlus on viimase pooleteise aastaga kontoris oluliselt kasvanud. “Tänu koertele julgevad inimesed rohkem ligi tulla. Kui mul on Tiki tööl kaasas olnud, tulevad ka pisut aramad ja enamasti omaette nokitsevad kolleegid meie juurde suhtlema – pai tegema ja üht-teist koera kohta küsima,” märkab Kristiinagi olulist vahet.

Koer, kes julgeb arvamust avaldada

Marja täitis oma kauaaegse unistuse, võttes omale aasta eest koer Pronto just eelkõige seetõttu, et Adcashis hakati lemmikuid kontorisse kaasa lubama. “Ma ei taha koera liiga pikaks ajaks üksi koju jätta ja mul on väga hea meel, et saan Prontot regulaarselt tööle kaasa võtta,” rõõmustab ta nüüd. Pronto hakkas kontoris kaasas käima juba kutsikana, tegelikult kohe, kui hügieeniõpetus selgeks sai. Tänu sellele tunneb Pronto end Adcashis julgelt ja koduselt ning Marja sõnul on näha, kuidas koer hommikuti rõõmustab, kui kuuleb, et saab täna kaasa. Pronto osaleb paljudel koosolekutel ja julgeb ka arvamust avaldada. “Meie tegevjuht Priit on ka juba naljatades öelnud, et Pronto on ainuke töötaja, kes tema peale haugub,” naerab Marja.

Kaval plaan tööstressi maandamiseks

“Kohe, kui veel kutsikaeas Pronto hakkas meil kontoris käima, mõtlesin välja plaani, kuidas ta tihedamini ka minu tuppa tuleks. Läksin poodi, ostsin koerakrõbinaid ja mõjus!” naerab Adcashi finantsosakonnas töötav Jaanika ja lisab: “igal hommikul, kui Pronto tööle tuleb, piilub ta minu ukse vahelt sisse, kas ma olen tööl. Kui olen, siis tormab ta mulle kõigepealt sülle ja hakkab maiuse ootuses igasugu trikke tegema. Ta on tõeline stressipallike mul siin! Nüüd ostis ka kõrvaltoa kolleeg koerte meelitamiseks maiuseid, sest olgem ausad – kõik me tahame siin koerte tähelepanu saada!” Jaanika ise koeraomanik ei ole, küll aga on ta aeg-ajalt tööle kaasa võtnud õe korgi Rocky.

Samuti käib Laura igal hommikul kontori pealt mõnda kaasa võetud koera otsimas, sest tema sõnul läheb kohe päeva alguses koera nähes tuju kiiresti väga heaks. “Samuti on tööpäeva keskel tore tulla koera juurde, tegeleda temaga 10-15 minutit, et siis puhanuma ja rõõmsamana taas töölainel jätkata,” ütleb ta. Laural on kodus kass, keda ta ei riski veel kontorisse kaasa võtta – eelnevate kogemuste põhjal tundub talle, et tema kassi jaoks on töökeskkond harjumatu ja ta langeks liialt stressi.

Kuidas teha oma töökohas edukat lobitööd?

Adcashi koeraomanikud on oma lobitööga väga edukalt hakkama saanud. Marja soovitab töötajatele, kelle kontoris lemmikud täna veel lubatud ei ole, oma kogemusest järgmist: “Meil käis lobitöö nii, et võimalikult paljud kolleegid hakkasid tooma järjest enam plusse, miks oleks tegelikult hea lemmikuid kontorisse kaasa lubada. Samuti räägiti kohe ka sellest, et loomaomanikud hoiaksid oma lemmikutel korralikult silma peal ega laseks kontoris midagi halba juhtuda. Lõpuks panimegi reeglid lausa kirjalikult paika, mida tohib ja mida ei tohi teha, ning igaüks, kes võtab koera tööle kaasa, loeb reeglid läbi ja käitub vastavalt neile. Mõnikord on teatud reeglid igati õigustatud, et mitte häirida teisi kolleege ja majas viibivaid külalisi.”

Purina sarjas “Käpad tööl” on ilmunud mitu artiklit, mis räägivad tööl käivatest kassidest ja koertest. Loe lugusid SIIT. Purina kutsub kõiki koeraomanikke, kelle lemmik käib tööl kaasas, sellest meile teada andma. Nii saame teieni tuua veel rohkem vahvaid lugusid.

Jaga
Kommentaarid