“Meil ei ole tõesti seda, et koeri oleks massiliselt, sest kontoris käiakse ainult asja pärast ja koeri võetakse kaasa siis, kui selleks on reaalne vajadus,” usub uute teenuste valdkonnajuht Kertu Kriisk, kellel on 8-kuune austraalia lambakoer Reede. Kertu ei võta koera kunagi niisama kontorisse kaasa ja mõtleb alati läbi, milliseks tema päev kujuneb. Vahel on Kertu päevad väga pikad, siis käib Reede kaasas. “Ükskord oli Reedel hoopis silmapõletik ja talle tuli iga kahe tunni tagant rohtu panna, ka siis oli hea ta kontorisse kaasa võtta,” meenutab Kertu.

Kertu ja Reede

Elisa kontoris on umbes kümme teada-tuntud figuuri, keda siis kõik töötajad korda-mööda nunnutamas käivad. Neist kümnest on kaks-kolm, kes on omamoodi Elisa reklaamnäod sotsiaalmeedias, näiteks Jack Russell'i terjer Toto või Kertu koer Reede.

Kontorikoera koolitades pead õpetama nii koera kui ka kolleege.

Kertu hakkas Reedet kontorieluga harjutama juba siis, kui kutsikas kahekuune oli. Nüüd on 8-kuusel aussie’l selge, et koosolekute ajal tuleb magada ja vahepealne aeg on üks suur lust ja lillepidu. See aeg on mängimiseks. “Siis on fun, siis on teised kolleegid ja siis on õues käimine,” räägib Kertu ja mõtiskleb, et tegelikult on see koera koolitamine natukene nagu mõlema õpetamine. “See on koera õpetamine, kuidas olla rahulik, aga see on ka kolleegide õpetamine, sest kui uus kolleeg koosolekuruumi siseneb ja on kohe käpuli maas koera nunnutamas, siis on raske koeral rahulik olla,” naerab Kertu ja tõdeb, et väljakutseid on palju, kuid Reede on väga tubli.

Reede on tõesti olnud tubli, sest terve meie intervjuu aja magab koer rahulikult Kertu kõrval ja ootab, millal kohtumine läbi saab, et ukse taga ootavate mängukaaslastega jälle juttu puhuda.

Viimaste aastatega on Elisast sedavõrd koerasõbralik kontor kasvanud peamiselt suhtekorralduse spetsialisti Marge Sillaotsa ja sotsiaalmeedia juhi Saskia Kivi eestvedamisel. Marge ja Saskia on mõlemad suured loomasõbrad ja nii on nad ka oma kolleege utsitanud, et nood oma lemmikud tööle kaasa võtaksid. Hiljuti toimus Elisas suisa eraldi lemmikloomapäev.

Koertel on oma päev

Lemmikloomapäeva traditsioonile pani firma aluse sel aastal ja esimene päev oli edukas. Veebruarikuus sõbrapäeva asemel tähistatud lemmikloomapäevale tuli kokku ligi 20 koera. “Lilled, südamed jms nipsasjakesed tundusid liiga tavalised, mistõttu tekkis mõte kutsuda kontorisse hoopis karvased sõbrad,” räägib Saskia entusiastlikult ja tõdeb, et “oli see vast üks tore päev”. “Kutsusime sel päeval kontorisse ka foto- ja videograafi ning kõik said enda lemmikuga teha toredaid portreepilte, mida hiljem jagada või endale mälestuseks võtta,” meenutab Saskia. Ta on veendunud, et lemmikloomapäevi tuleb tulevikus veel.

Elisa kontoris massiliselt koeri ei kohta, kuid neil kümnel, kes kontoris tihtilugu kaasas käivad, on oma tähtis roll, näiteks Jack Russell'i terjer Toto on Elisa Instagrami staar, kes teinekord võtab raske esindus- või reklaamiülesande enda õlule ja saab hiljem selle eest ka maiust. “See on win-win situatsioon!” on Saskia rõõmus ja räägib, et Totol on kontoris lausa eraldi tool, kus talle meeldib istuda ja ümbruskonnal silma peal hoida.

Saskia ja Toto

Töötajad suhtuvad koertesse hästi ja ühelgi koeraomanikul negatiivseid kogemusi ei ole. Ka need, kel endal lemmikloomi ei ole, tervitavad neljakäpalisi rõõmuga. Töised päevad muutuvad kohe palju rõõmsameelsemaks, kui koridori peal mõni saba liputav koer vastu kõnnib - ja kui on vaja mõnele eriti tähtsale koosolekule minna, kuhu lemmikut kaasa võtta ei tahaks, siis on Elisas olemas eraldi puhkenurk, kuhu koer jätta. Lemmik usaldatakse selleks ajaks mõne kolleegi või lapse hoolde, kes koeraga samal ajal tegeleb. Kui koosolek läbi saab, viiakse koerad õue mängima või tehakse üheskoos pisikene jalutustiir.


Lemmikloomad lisavad töökeskkonnale ämbritäie positiivsust

Ajalugu näitab, et kõik lemmikud korjavad päeva jooksul muljetavaldava koguse paisid. Koerte kohalolu mõjub kontori sisekliimale hästi. Inimesed on avatumad ja suhtlevad üksteisega palju rohkem.

Koerad on head suhtekorraldajad. Nad maandavad pingeid ja annavad häid ideid.

Saskia armastab loomi ja tõdeb, et tema päev muutub kohe hoobilt palju ilusamaks, kui kontoris mõni koer on. Koerad on tema sõnul kokkuvõttes ikkagi teatud määral stressimaandajad. “Vahepeal mõned minutid koera paitada või temaga mängida aitavad mõtetel paremini liikuma saada. Samuti aitavad koerad sulatada jääd kolleegide vahel, kellega muidu kokku ei puutu,” usub ta.

Ka Kertule jäi eredalt meelde üks ammune olukord, kus ta muidu surmtõsist meeskolleegi hoopis teises valguses nägi. “Ma mäletan, kuidas mulle tuli koridoris vastu üks siuke karune meesterahvas, kes muidu on surmtõsine, aga Reedet nähes kõlas siuke ehe porgandihääl ja mees oli põlvili maas ning muudkui nunnutas,” naerab Kertu, “kui muidu oled harjunud tõsistest tööasjadest rääkima, siis sellistel hetkedel näed kolleegide teistsugust ja hoopis pehmemat palet.”

Koerad on head suhtekorraldajad ja annavad ka palju häid ideid ning mõtteid, näiteks üks neljakäpalistest kolleegidest oli see, kes andis inspiratsiooni Elisa Lemmiklooma äpi loomiseks.

Loomad on igale poole teretulnud

Mingeid kindlaid reegleid loomadele kehtestatud ei ole. Seni on kõik hästi laabunud, sest omanikud suhtlevad omavahel aktiivselt. “Julgustame enne lemmiku kaasa võtmist siiski toakaaslastega enne rääkima, kas nad on nõus või kas kellelegi on näiteks allergia, kardab koera vms,” räägib Saskia ja lisab, et ega otseselt koertel mingit liikumispiirangut ei ole.

Ka Kertu küsib alati üle, kas kõigile sobib, kui koer kohtumisele kaasa tuleb. “Seni pole veel keegi sellele vastu olnud, vastupidi koer on heaks icebreaker’iks,” usub ta ja selgitab, et kui õhus on pisut pinget ja mõni probleem vajab kiiret lahendust, siis mõjub koera kohalolu rahustavalt.

Koerad käivad seal, kus käib ka omanik. Lahtiseid koeri muidugi kontoris ringi jooksmas ei näe, kuid tubadesse kiigates vaatab siit-sealt mõni kuulekas koer vastu ja teinekord piilub mõni neljakäpaline ka koosolekuruumi aknast välja. Toy-puudel Fessi omanik Mait räägib, et kui tema oma lemmikuga mööda koridore jalutab ja mõne klaasseina taga juhtub parasjagu koosolek olema, siis pööravad kõik kolleegid pilgud koera poole ja naeratavad. “Oi-oi, kui nunnu, kas ma võin pai teha”, on kolleegide tavapärane reaktsioon. Siis ei saa ju tõsiseks jääda!

Mait ja Fessi

Mait räägib, et tema Fessi on üks tulihingeline seltsikoer. Kui ta saaks, siis käiks ta iga päev kontoris kaasas. “Talle tõesti väga meeldib, tegelikult ta käibki meil abikaasaga kordamööda: ühel päeval on minuga, teisel päeval temaga,” räägib Mait ja tõdeb, et üksinda olemine Fessile ei meeldi ning ega ta väga tihti üksinda ka ei ole.

Saskia on rõõmus, et Elisa kontoris näeb aina enam loomi. Nad toovad positiivsust juurde. Nii see tõepoolest ka on, sest kui oled juba kord Elisa kontori uksest sisse läinud, siis ega sealt nii pea välja enam tulla tahagi. Töötajatel on tuju hea, silmad säramas ja ringi kepsutavad koeradki võluvad külalised ära. Lemmikloomad on seal ettevõttes tähtsal kohal ja alati oodatud.

Purina sarjas “Käpad tööl” on ilmunud mitu artiklit, mis räägivad tööl käivatest kassidest ja koertest. Loe lugusid SIIT. Purina kutsub kõiki koeraomanikke, kelle lemmik käib tööl kaasas, sellest meile teada andma. Nii saame teieni tuua veel rohkem vahvaid lugusid.

Jaga
Kommentaarid