Basenji tõugu koerad on Emerante mööblisalongi müügikonsultandid, kes on kiitnud heaks kõik seal müüdava mööbli ja ütlevad rõõmsalt sõna sekka, kui keegi nende arvamust soovib. Soovitustel lähtuvad nad muidugi ainult mugavusest, teisi kriteeriume nad hinnata ei oska. Küll aga võib iga klient kindel olla, et kui juba Ruio ja Gorio on mõne tugitooli heaks kiitnud, siis saab see kindlasti pere tulevaseks lemmiktooliks.

Emerante mööblisalongi omanike koerad on ettevõttes töötanud juba kutsikast saadik. Kai ja Reigo lähtusid juba tõu valikul sellest, et lemmikloom saaks tulevikus mööblisalongis igapäevaselt kaasas käia. “Oma firma puhul venivad need tööpäevad vahel väga pikaks ja siis on hea, kui koer saab tööl kaasas olla,” räägib Kai. Nad otsisid lühikarvalist, väiksemat kasvu, energilist ja aktiivset koera ning lõpuks jäigi kaalukausile basenji, kes ei aja karva ja oma isepäise iseloomuga pakub ka omanikele parajat väljakutset.

6-aastane Ruio oli nende esimene koer, kuid 9 kuud tagasi võtsid nad teise basenji lisaks. “Kui mitte nüüd, siis mitte kunagi,” mõtles Kai ja otsustas selle unistuse viimaks teoks teha. Hirme oli alguses küll palju, kuid õnneks klappisid koerad omavahel kui valatult ja nüüdseks on neist saanud head sõbrad. Ruio ja Gorio jagavad tihti mööblisalongi akna all asuvat tugitooli, kust on hea õues toimuval silma peal hoida ja mööduvaid inimesi oma pilguga saata.

Koerad said oma nimed Itaalia proseccode järgi.

Kail ja Reigol on teinegi armastus - Itaalia ja veinid. Neile meeldib itaallaste elustiil ja huvist ning armastusest selle maa ja rahva vastu kasvas välja ka teine pisikene äri. Paar toob maale väikeste Itaalia veinimajade veine ja veinide järgi on ka mööblisalongi koerad oma nimed saanud. Ruio ja Gorio said oma nimed Malibran-i proseccode järgi, mis on paari suured lemmikud. "Ruio on väike ja väle jõgi veinimõisa lähedal ja Gorio on lühendatud nimi veinimõisa asutaja Gregorio nimest," räägib Kai. Nimed sobivad koertele kui valatult, sest isegi nende veinide suhkusisalduse tähised iseloomustavad väga tabavalt koeri. Gorio on natuke magusam kui Ruio ja nii ongi.

Veinimaailm ei ole küll koerte pärusmaa, kuid Emerante mööblisalongi tegemistes löövad Ruio ja Gorio igapäevaselt kaasa. Päevad, mil koerad kodus on, on pigem erandlikud. Nad jäetakse koju vaid siis, kui on väga palju kohtumisi või ringi sõitmist. “Reeglina suhtuvad kõik kliendid koertesse positiivselt ja on neidki, kes enne helistavad, veendumaks, et koerad ikka kohal on,” naerab Kai. Talle meenub nende aastate jooksul vaid üks juhtum, mil ta pidi koerad kontoriruumi panema, sest klient oli koerte vastu allergiline. “On kliente, kes käivad meie juures ka koos koertega ja neidki, kes tulevad just koertele tere ütlema.” Ruio ja Gorio on muidu väga rahulikud ja peamiselt magavad, kuid kui mõni neljakäpaline sõber külla tuleb, siis tehakse ikka möllu ka. Mööbel on Kai sõnul küll õnneks alati terveks jäänud, kuid patju ja tekke lendab mängutuuride ajal küll igasse ilmakaarde.

Tööpäevadel on Ruiol ja Goriol välja kujunenud juba kindel rutiin. Peale ärkamist tehakse kodus esimene jalutusring ära, seejärel autosse ja tööle, siis on söögiaeg ja peale sööki ootab ees veel üks laisk jalutusring. Peale jalutustiiru järgneb lõunauinak ja siis juba uuesti sööma. Lõunal käib Kai koos koertega, sest ka kohviku personal rõõmustab neljakäpaliste klientide üle. Kui Kai juhtub mõnikord ilma koerteta minema, tuntakse koertest kohe puudust.

Kail ja Reigol on hea meel, et koerad tööl kaasas on - kogu pere on koos ja loomad on õhtuks palju rahulikumad, kui nad on päevategemistesse kaasatud. Koerad näivat seda rutiini samuti nautivat, eriti väike, kes ei ole üksinda olemisega väga harjunud, sest vennaraas on alati tema kõrval. Koerad on väga head stressimaandajad ja pakuvad vaheldust. Kai tunnistab, et kindlasti liigub ta tänu koertele palju rohkem.

Müügitöö ei ole ainus, mida Ruio ja Gorio Emerantes teevad. Neil on tähtis roll ka ettevõtte turundustegevustes. Modellikarjäär on neil käpas ja turundusspetsialisti ametit valdavad nad samuti. Sotsiaalmeediasse postitatud pildid, millel poseerib ka üks koertest meeldivad inimestele palju rohkem, on omanik tähele pannud. “Tugitool koos koeraga on sotsiaalmeedias oluliselt populaarsem!” No mis seal salata, karvased sõbrad on ju armsad!

Tööpäevad mööduvad Ruiol ja Goriol kontoris ja nädalavahetused looduses matkates. Ruio ja Gorio tunduvad sellise eluga igati rahul olevat!


Purina sarjas „Käpad tööl” on ilmunud mitmeid artikleid, mis räägivad tööl käivatest kassidest ja koertest. Loe lugusid SIIT. Purina kutsub kõiki koeraomanikke, kelle lemmik käib tööl kaasas, sellest meile teada andma. Nii saame teieni tuua veel rohkem vahvaid lugusid.