Nii nagu koera nina on tundlik lõhnadele, suudavad koerad nina abil kindlaks teha mitmeid haigusi. Lisaks sellele, et koerad on inimese teenistuses oma ülihea haistmismeele tõttu, abistavad nad inimesi ka teismoodi. Koeri kasutatakse pimedate juhtimisel, politseis jne.

Viimaste kümnendite jooksul on inimene koerte kasutusalasid enda hüvanguks veelgi laiendanud.
Näiteks kasutatakse treenitud töökoeri selleks, et tunda ära inimesel tekkida võivaid epilepsia- ja krambihooge. Ka õpetatakse koeri rahustama posttraumaatiliste stressisümptomite käes kannatavaid inimesi ja või andma häiret, kui suhkruhaigetel on veresuhkru tase kas liiga madal või nii kõrge, et see võib juba eluohtlikuks osutuda. Seega koeri saab õpetada elusid päästma.

Koerad haistavad vähkkasvajate olemasolu 

Mitmed haigused on seotud spetsiifiliste, neile ainuomaste lõhnadega, mida koera nina on suuteline teistest lõhnadest eristama. Inimese sooltes võivad vohada haiguslikud klostriidiumi bakterid, mis annavad väljaheitele spetsiifilise lõhna. Näiteks võib beagle tõugu koer lõhna järgi tuvastada selle bakteri olemasolu väljaheiteproovist. 

Teadlased on teinud katseid, mis on näidanud, et koerte haistmismeel on nii tugev, et võimaldab üksnes lõhna järgi ära tunda vähirakkude vohamisele omaseid spetsiaalseid keemilisi koostisosi. Nimelt eritab iga vähitüüp omale iseloomulikku lõhna ning koera on võimalik treenida seda lõhna ära tundma. 

Ehkki soolevähi kindlakstegemiseks pole koeri veel spetsiaalselt kasutatud, annavad senised uuringud lootust, et tulevikus võib see juba võimalik olla. Praegu on teada, et koerad suudavad haista uriinist eesnäärmevähile omaseid lõhnu ja inimese hingeõhu järgi teha kindlaks rinna -või kopsuvähki olemasolu organismis. 

Koera haistmissüsteemi eeskujuks võttes on tuleviku teadlastel võimalik luua vahend, mis aitaks lõhna järgi erinevaid eluohtlikke haiguseid varakult diagnoosida. Juba praeguseid nanotehnoloogia võimalusi arvestades on loodud teadlastele võimalus, kuidas tulevikus teha kindlaks ja eraldada just vähkkasvajate poolt eritatavad spetsiifilised lõhnad. Seega on koerte haistmismeel oluliseks võtmeks, kuidas diagnoosida vähki juba varakult.