1. Koera- ja kassikarvad riietel ja mööblil on nähtus, millega oled harjunud. Sa ei lähe enam iga karva pärast närvi ja ei erutu ka siis, kui leiad mõned udukarvad oma taldrikult. Regulaarne karvade pühkimine ja undav tolmuimeja käivad loomaomaniku elu juurde.

2. Äratuskella polegi vaja. Kass topib oma pehmed vurrud nina alla või trambib sinu peal niikaua kuni silmad lahti teed. Koerad on täpsed: kell on 07.00 — ta jõllitab sind eemalt. 07.15 pannakse sinu nina alla nõudlik käpp — aeg on jalutama minna! Kui läbiproovitud variandid sügavas unes oleva peremehe peal ei tööta, võtab neljajalgne appi oma saba, mis järjepanu valjusti vastu seinu ja mööblit kolksatab. Lemmikutel ei ole äratuskella, aga nad teavad, millal on aeg ärgata.

3. Süda läheb ju härdaks, kui kuts pea viltu otsa vaatab. Sa võid olla väga range peremees ja kehtestanud koerale range distsipliini, ometi on sinulgi nõrk koht — see vastupandamatu pilk, millega koer sind pea viltu vaatab. Sa lihtsad heldid, kui koer vaatab küsivalt, justkui paludes, kas ta võib sinu taldriku puhtaks noolida.

4. Näed lemmiku meeletut rõõmu, kui kodust lahkute ja sama suur rõõm on ka saabudes. Koerad armastavad seiklust ning miski ei valmista neile rohkem rõõmu kui rihma kaelapanek ja uksest väljumine. Aga üllatus-üllatus, neil on ka hea meel alati koju tagasi tulla. Nad on koduteel isegi veidi kärsitud — ehk on kodus midagi põnevat ootamas!

5. Reisiks asju pakkides sa tunned, et tegelikult lemmikud teavad, et midagi on teoksil. Nende tunnetusvõime on hämmastav. Kass poeb kohvrisse justkui tahtes oma olemasolu meelde tuletada ja anda märku, et ilma temata ei lahkutaks. Isegi siis, kui üritad muljet jätta, et sa ei lähe kusagile, vilistad muretut viisikest, siis õhkkond sellest ei muutu. Midagi on teoksil! Koer on aga seda õnnelikum, kui ta lõpuks teada saab, et temagi on osa reisiseltskonnast. Kass eelistaks küll koju jääda, ilma peremeheta on kodu tema jaoks tühi ja kurb.

6. Kui koju tuled, võetakse sind rõõmuga vastu. Isegi kui kasvõi üheks ööks ära lähed, tulevad lemmikud sulle vastu, nagu sa oleks mitmeid kuid ära olnud. Koerad keerutavad ümber jalgade ja järgnevad kõikjale, et veenduda, et sa niipea uuesti kusagile ei kao.

7. Sinu telefon kubiseb loomapiltidest. Lemmik poseerib aknalaual, selfie lemmikuga, lemmik magab jalad laiali kõht taeva poole jne jne. Valik on lõputu.

8. Sinu kodu täidab lemmikloomale ostetud mööbel. Piinliku välimusega kassimaja, mis ei sobitu interjööri, ärakraabitud kratsipuud, värvilised koeravoodid ja -korvid toa eri nurkades kuuluvad sinu elamise juurde samamoodi nagu söögilaud või voodi.

9. Sa tead, et ta teab. Näiteks saavad neljajalgsed väga hästi aru, kui neid ootab ees käik arsti juurde. Sa küll ei mõista, kuidas ta aru saab, aga tead, et ta lihtsalt on toimuvast teadlik.

10. Neljajalgne abiline köögis kulub alati marjaks ära. Toiduvalmistamisel juhtuvad ikka mõned tükid maha pudenema. Pühkimisvaeva vähendab usin köögiabiline, kes on noolib isegi põranda üle. Aja kokkuhoid missugune.

11. Asjad lähevad kummalisel kombel kaduma. Võid vanduda, et panid pliiatsi või võtmehoidja kapi äärele, aga mõne hetke pärast on see kadunud. Elu lemmikloomaga ongi üllatusterohke!