Juba ammu pandi tähele seda, et lemmiklooma paitava inimese vererõhk langeb. Lisaks sellele hakkab organism eritama rohkem hea tuju ja õnnehormoone - dopamiini ja oksütotsiini.

Tulemuseks on meeleolu paranemine ja turvatunde lisandumine. Inimene tunneb ennast koos lemmikloomaga rahulikumalt ja õnnelikumana. Ta on eluga rahul ning suhtub ka teistesse palju positiivsemalt. Seetõttu arvatakse juba mõnda aega, et stressiravimina on lemmikloomad igas vanuses inimestele täiesti asendamatud.

Läheduse vajadus on igaühe jaoks väga oluline. Kuid mida aasta edasi, seda vajalikumaks saavad sellised kaaslased, kes vastavad meile alati suure rõõmuga ning ilma igasuguse kriitika ning nõudmisteta. Sõbrad ja lähedased ei pruugi selleks alati valmis olla.

Kuid lemmikud ei paku meile ainult head seltskonda ja retsepti parema tervise saamiseks, vaid suudavad seda teha ka sõprade-tuttavatega.

Nii mõnedki pensionärid on tunnistanud, et pruugib vaid kassi või koera vaadata, kui naeratus tuleb näole.

Arstid on täheldanud seda, et lemmikloomad aitavad vähendada üksindustunnet ja depressiooni. Heatujuline ja tunnustav sõber kaalub üles kõik miinused, mis võivad lemmiklooma pidamisega kaasneda.

Koerad kui kassid elavad praeguses hetkes. Nad ei oska homse pärast muretseda. Samuti ei oska nad möödunud aastaid taga igatseda.

Samas, tuleviku peale mõtlemine võib ka kõige enesekindlama seeniori murelikuks teha. Kui aga sinu lemmikloom väljendab iga liigutusega “siin ja praegu” tunnet, kandub see üle ka inimesele. Lemmik aitab mõtted helgematele radadele suunata.

Lemmikud toovad päevadesse uue rütmi. Igapäevased väikesed kohustused ei lase passiivsusel ligi hiilida. Hoolitsedes oma kassi või koera eest tunneb ka eakas inimene ennast vajalikuna.

Lemmikud mõjuvad hästi vanemate inimeste enesetundele ja meeleolule:

  • Väiksemaid terviseprobleeme esineb harvem, vajadus arstiabi järele väheneb
  • Paraneb toimetulek igapäevaste pingete ja stressiga, hea tuju kestab kauem
  • Eakad inimesed tunnevad end enesekindlamalt, on positiivsemad ja paremas vaimses vormis
  • Rohkem uusi tuttavaid: lemmikloomadest on lihtne isegi võõrastega juttu teha
  • Väheneb üksinduse ja isoleerituse tunne. Lemmik aitab aru saada, kui oluline on elada “siin ja praegu”
  • Koos lemmikuga on lihtsam jälle mängida ning elu üle naerda
  • Loomade tähelepanu on siiras ja tingimusteta, nad ei oska meid kritiseerida. Nad annavad võimaluse kedagi puudutada ja hellitada


Purina ja Varjupaikade MTÜ alustasid juba kaks aastat tagasi koostööprogrammi “Uued sõbrad”, et aidata eakatel inimestel endale sobivat lemmiklooma leida. “Uued sõbrad” on meile andud võimaluse kirjutada paljudest kassidest ja koertest!

  • Loe SIIT, kuidas neil uues kodus on läinud.