Õietolmuallergiast põhjustatud atoopilist dermatiiti, mis on tõenäoliselt pärilik sügelev, põletikuline nahahaigus, esineb koertel üsna sageli. 10-20% kõigist koertest on atoopikud.

Sellise koera verest leitakse IgE-antikehi ümbritseva keskkonna allergeenidele, mis mõjutavad koera organismi peamiselt naha kaudu. Seetõttu ei esine koeral ka tüüpilist hingamisteede kahjustuse kliinilist pilti nagu nohu või astma. Küll võib vahel esineda silma sidekesta põletikku (silmad punetavad ja „jooksevad“).

Peamine kliiniline pilt on sügelus ja punetus. Sageli sügeleb ka kõrv või kõrvad. Hiljem võib tekkida kaasuvast bakteriaalsest või pärmseentest põhjustatud põletikust nahamuutus (kärnad, vistrikud jne).

Tüüpilisemate allergiatele tõugudena märgivad eri kirjandusallikad erinevaid koeri. Eestis kohatakse seda haigust enam sellistel tõugudel nagu terjerid (bostoni, west higlandi, šoti, Jack Russell), foksterjer, shar pei, dalmaatsia koer, labradori ja kuldne retriiver, inglise ja iiri setter, mops, ameerika kokkerspanjel, saksa lambakoer, bullterjer, prantsuse buldog.

Haigusnähud ilmnevad enamasti juba noorel koeral, 75% juhtudel avaldub haigus kutsikatel alates kuuest elukuust kuni koerte 3-aastaseks saamiseni. Väga paljudel (70-90% juhtudest) on atoopia põhjuseks tolmulest. Kuid on ka neid koeri, kes sügelevad vaid sesoonselt, teatavate taimede õitsemise ajal. Sellised koerad võivad elada suure osa aastast täiesti normaalset elu, aga kevade saabudes hakkavad sügelema, kraabivad või närivad end katki, saavad nahapõletiku ja vaevalevad sellega sageli terve suve. Mõni kannatab näiteks korduvate kõrvapõletike käes.

Nagu eelpool sai öeldud, siis allergilised inimesed jälgivad allergeenide kohta tulevat infot ja oskavad end seetõttu rohkem hoida ja kaitsta. Koera puhul on sageli teadmata, missugusele õietolmule ta konkreetselt allergiline on (testimine on võimalik, aga pole alati otstarbekas) ja antihistamiinsed preparaadid, mida inimestel kasutatakse, koertele ei toimi. See aga ei tähenda, et me koeri kuidagi aidata ei saaks. Varasemalt tuntud meetoditele nagu looma sagedasema pesemise ja asendamatuid rasvhappeid sisaldavate preparaatide kasutamise ning süsteemsete hormoonpreparaatide tarvitamise kõrval on käibel ka uuemad rohud, mille mõistlikul tarvitamisel (loomaarsti kontrolli all) saab koera sügelust üsna efektiivselt vähendada. Kuna tegemist on retseptiravimitega, tuleb kindlasti konsulteerida oma loomaarstiga.

Juba praegu on Eesti Allergialiidu andmete põhjal lepa ja paju õietolm õhus ja esimesed kevadised sügelejad on ka juba kliinikusse jõudnud. Ärge laske oma loomal kannatada, vaid viige ta loomakliinikusse ülevaatusele, et saada tõhusat abi atoopia vastu.