Näiteks armastavad koerad jooksu pistnud omanikku taga ajada, mängu käigus ajavad nad sageli ka üksteist taga. Miks nad seda teevad? Mitte pelgalt meelelahutuslikust huvist, vaid see on viis, millega nad saagi jahtimist jäljendavad. Ka mänguasjade katki rebimine ja nende söömine on primaarseid instinkte väljendavad käitumised.

Vaatame lähemalt, mis saladus peitub köieveo taga. Paljud koerad armastavad tohutult omavahel või omanikuga köievedu mängida. See on hea viis, kuidas omavahel tuttavaks saada ning karjas oma positsioon välja selgitada. Just seetõttu võib sageli näha, kuidas mänguasja sikutavad koerad kohati võistlushimulisks lähevad. Isegi siis, kui mäng püsib sõbralikkuse piirides ja ei kaldu agressioonile võitlushimule või ärevsele, armastavad koerad teinetees ees ikka uhkustada ja tahavad saaki ehk köit endale krahmata.

Köievedu kasvatab koerte vahel ka usaldust. Isegi, kui see välja ei paista, teevad koerad mängides omavahel koostööd ja lemmikmänguasju üksteisega jagades näitavad üles hoolivust ja lugupidamist.


Koerad armastavad inimesega köit sikutada sarnastel põhjustel nagu liigikaaslastegagi. See on viis, mille läbi kasvatada usaldust ja parandada omavahelist mõistmist. Rõõmus aja veetmise viis pakub pinget koerale ja positiivset emotsiooni inimesele. Ühine koos veedetud aeg mõjub hästi omavahelisele suhtele ja kuulekusele.

Eksperdid on aga vastakal arvamusel, kas omanikuga köievedu mängides võib vahel lemmikul ka võita lasta või pigem mitte. Igal juhul on see mäng hea viis, kuidas lemmiklooma premeerida ja tema enesekindlust kasvatada.

Kust selline käitumisviis tuleb?

Igaüks, kes on koeraga kord köievedu mänginud, on ilmselt märganud, kuidas koer kätte saadud mänguasja suures mänguhoos küljelt-küljele raputama hakkab. Sageli teeb ta seda nii intensiivselt, et see lendab koerale vastu pead. Selline käitumine meenutab tegelikult saagi haaramise ja tapmise viisi. Metsikus looduses raputavad koerad jõuliselt kätte saadud saaki, tappes seeläbi oma ohvri. Siinkohal tasub jälgida, et lemmiklooma mäng ei läheks üle käte ja koer ei muutuks "saaki" kaitstes omaniku ees kuidagi agressiivseks.

Teine teooria räägib aga seda, et metsikus looduses jahtisid koerad sageli väikeseid loomi, kes urgudesse peitu pugenud olid. Mänguasja raputamine ja sakutamine imiteerib viisi, kuidas koer saaklooma urust kätte sai.

Allikas: cuteness.com