Vererõhk

Paljud uuringud – esimene juba 1980ndatest aastatest – on näidanud, et inimestel, kellel on koer (või mõni muu lemmikloom), on kõrge vererõhuga vähem probleeme kui neil, kellel pole kodus ühtegi lemmikut. Sarnane katse on läbi viidud ka lemmikloomadega ja lemmikloomadeta abielupaaride peal. Uurimusest selgus, et koeraga (või mõne muu lemmikloomaga) paaridel oli vererõhk paremini kontrolli all.

Sellele lisaks on mitmed uurimused näidanud, et kui inimene on üle elanud infarkti, elab ta kaheksa korda tõenäolisemalt veel ühe aasta, kui tal on kodus lemmikloom. See tõestab, et lemmikloomad tõepoolest mõjuvad meie tervisele hästi.

Allergiad

On leitud, et lastel, kes on üles kasvanud koos koertega, tekib tulevikus, umbes pärast kolmeaastaseks saamist, vähem allergiaid kui lastel, kes kasvasid ühegi loomata. Seda eeskätt seetõttu, et varane pidev kokkupuude lemmikuga aitab tagada immuunsuse lemmikloomade karvade vastu – milline tore uudis kogu perele!

Üldine enesetunne

Koertel on suurepärane positiivne mõju meie tujudele. See omakorda mõjutab aga meie üldist enesetunnet ja tervist. Neil, kellel on kodus mõni loom, esineb vähem haigusi kui loomadeta inimestel. Koertel jagub ka väga palju head energiat inimestele, kes seisavad silmitsi mõne raske haigusega, näiteks kasvajaga.

Koerad on ühtlasi suurepärased kaaslased haiglatesse. On leitud, et kui patsiendil käib külas mõni koer (kas siis enda oma või kellegi teise lemmik), tunneb ta end pärast külastust oluliselt paremini. Olgugi et positiivne hoiak ise kedagi tingimata terveks ei ravi, mõjub see kindlasti hästi inimese paranemisele ja heale enesetundele.

Vaimne tervis

Koerad on suurepärased abilised depressiooni, ärevuse, autismi, Aspergeri sündroomi, bipolaarse häire või piiripealse isiksushäirega võitlevatele inimestele. Nagu on öelnud Julie Myerson: „Mis peamine: kui su enesekindlus on nullilähedane, kui tunned end murtuna – olgu põhjuseks siis elu, surm või (eriti) teised inimesed –, tuleb koer sellegipoolest ja paneb oma nina sulle pihku, andes veendunult ja kaastundlikult mõista, kui hea inimene sa ikka oled.”

Näiteks autistlike joontega inimestele sobib sageli rutiin – see teeb neil eluga toimetuleku oluliselt kergemaks. Koertele meeldib aga samuti rutiin. Nad järgivad reegleid ja neid on kerge treenida. See omakorda teeb neist autistidele väga usaldusväärsed ja kasulikud kaaslased.

Depressiooniga võitlevale inimesele on üks raskemaid asju hommikul voodist püsti saamine. Koer sunnib aga omanikku kindlasse rutiini, mis tähendab, et ta lihtsalt peab voodist tõusma, et koera toita, jalutada, välja lasta jne. See tagab, et muidu elurõõmu kaotanud inimene leiab oma ajale tähenduse – tekivad eesmärgid, sihid, tajutakse enda olulisust. Koera pidev tingimusteta armastus parandab inimese enesetunnet ja tõstab madalat enesehinnangut.

Stress

Olgugi et vaimse tervise probleemid ei puuduta kõiki, kipub stress ikka aeg-ajalt kimbutama igaüht. Koertel on uskumatu võime tagada sellistes olukordades oma omaniku heaolu – piisab ainult sellest, kui paitad oma koera või libistad käe läbi tema karva, ja stressihormoon veres väheneb.

Allikas: dogowner.co.uk