Austraalia mereökoloog Claire Greenwell uuris 2018. aastal Edela-Austraalias Mandurahi linnas pesastunud lahetiire. Sinna asutati 2017. aastal lindude varjupaik. Greenwelli sõnul käisid inimesed loodud paika huviga külastamas, et näha sealseid uuendusi ja vaadata pikksilmaga linde.

Lahetiirud muutusid kohalikele kiiresti armsaks. Novembris, paaritumisaja kõrghetkel, jälgis Claire 111 pesa, millest igas oli üks kuni kolm muna. Ökoloog veetis pikki päevi hommikust õhtuni linnukoloonia juures, dokumenteerides munade koorumist ja uusi tibusid.

Ühtäkki märkas Claire Greenwell, et näiliselt terved tibud surid öö jooksul, ning kahtlustas, et öösel hirmutab miski täiskasvanud linnud pesast välja, mistõttu saavad pojad liialt külma. Kuna koloonia pesastumine oli veel täies hoos, ei saanud inimesed ka piisavalt lähedale minna, et olukorda paremini uurida. Arvati, et tibude surma põhjus on loomulik.

Mõne aja pärast avastas Claire koos teiste vabatahtlikega aga koloonia juurest kassijälgi ja täiskasvanud lahetiirude surnukehi, mis olid ilma peata ja lahtise rinnakuga. Ülesseatud kaameratega saadi lindile hall kass, kes võeti kohe kinni ja tagastati omanikule. Püütud kass tegelikkuses kolooniale suurt kahju õnneks ei teinud.

Kohalikele saadeti välja kiri, milles paluti hoida kasse toas kuni lahetiiru sigimisaja lõpuni, kuid sellega probleem ei lahenenud. Vabatahtlikud said teateid valgest kassist, keda nähti lindude kaitsealal. Kohalikud ajasid kassi korduvalt eemale. Greenwelli sõnul võttis üks naaber koloonia valvamise lausa oma südameasjaks, jälgides linde terve päeva oma rõdult.

Valget kassi märgati kuuel ööl, viimaks püüti ta kinni ning hukati. Kass oli steriliseeritud, kuid kiibistamata ja ilma kaelarihmata. Tema peetud jahi tõttu suri kuus täiskasvanud lahetiiru ja ligikaudu 40 tibu, maha jäeti 111 pesa ehk kogu koloonia.

Kuna täiskasvanud lahetiirude instinkt kaitsta ennast oli suurem kui kaitsta oma poegi, siis hüljatud tibude eest hakkas hoolt kandma hoopis Austraalia tuuletallaja. Praegu on raske öelda, kas allesjäänud lahetiirud naasevad järgmisel aastal harjumuspärasesse pesitsuspaika.

Kahjuks ei saa juhtunut pidada erakordseks. Lääne-Austraalia valitsus koostab uued koera ja kassi omamise määrused, milles kirjeldatakse ka kasside liikumiskeeldu. Millised uued määrused täpselt on, selgub lähitulevikus.

Ökoloog Claire Greenwell propageerib vastutustundlikku kassipidamist. Ta ütleb, et kuigi kassid on imelised lemmikloomad, siis kaasneb nende omamisega ka vastutus. Lemmikloomale tuleb tagada turvaline ja ohutu keskkond, seadmata seejuures ohtu ümbritsevat loodust ning selles elavaid linde ja teisi väikeloomi.

Greenwell rõhutab, et kassid on võimelised kohanema tubase eluviisiga. Kui siiski on soov võimaldada kassile ka õuekogemust, on palju võimalusi ehitada kassile selleks spetsiaalne aedik, kust ta ise välja ei pääse. Koera ju ei lubata omaette tänavatele hulkuma, samuti ei tohiks seda lubada kassidele.

Allikas: www.australiangeographic.com