Pingviinipaar Skip ja Ping kolisid Hamburgist Saksamaa pealinna Berliini aprillis ning üsna peagi näitasid nad üles ka soovi pere luua. Suurest soovist hakkasid nad alguses hoolitsema asjade eest, nagu kivid või kalad, lootuses, et neist ühel hetkel tibu koorub. Ei ole vist siiski tarvis lisada, et sellisel moel nad järglasi siiski ei saanud.

„See on üsna tavaline, et samasoolised pingviinid soovivad koos olla. Kindlasti ei kehti see soov enamuse kohta, kuid selles ei ole ka midagi haruldast,“ sõnab Berliini loomaaia pressiesindaja Maximilian Jäger. „Me oleme täiesti kindlad, et neist tuleksid suurepärased vanemad, sest nad hoolitsesid juba oma kivi eest nii hästi.“

Nii otsustatigi pingviinipaarile anda võimalus pere luua, kui 22-aastane emane pingviin The Orange, kes sai nime oma tiibade värvi järgi, juulis muna munes. Otsus sai tehtud ka seetõttu, et The Orange ei ole kunagi üksi muna haudunud. „Me panime muna paari ette ning nad teadsid kohe, mida sellega teha. Üks neist lükkas nokaga muna oma jalge peale ning seejärel peitis selle oma kõhu alla. Just nii, nagu see loomulikult käibki,“ seletas Jäger.

Väga suur tähelepanu

Lugu pere loovast geipingviini paarist on Saksamaal lausa nii kuulsaks saanud, et nende tegemisi koguneb vaatama peale suure rahvahulga ka rahvusringhäälingu meeskond. Külastajad, kes muidu väga tihti loomaaeda ei satu, on nüüd tee uuesti üles leidnud ja tulnud just pingviinipaari vaatama. „Teadsin, et homoseksuaalsus on levinud ka loomade hulgas, kuid ma ei ole varem kuulnud nende pereloomise soovist. Küllap neil on selleks oma põhjused,“ sõnab just pingviine vaatama tulnud külastaja Anna Schmidt.

Kogu loo juures on siiski väike aga. Pingviinitalitaja Anja Seiferth räägib, et keegi ei ole kindel, kas muna ka viljastatud on. Seda ei saa aga teada enne septembrit, kui muna peaks koorumiseks valmis olema. Tibu koorumist ootavad väga ka loomaaia töötajad, sest viimati nägi Berliini loomaaias ilmavalgust pingviinitibu 2002. aastal. „Kui varem olid pingviinid rahulikud, siis nüüd on nad muutunud veidi kurjemaks, sest nad kaitsevad oma muna,“ seletab Seiferth.

Homoseksuaalsust on täheldatud mitme loomaliigi puhul, kuid geipingviinid paistavad eriti suurt tähelepanu saavat. Samasoolisi pingviinipaare on elanud paljudes loomaaedades, näiteks New Yorgi Central Park Zoos, Sydney Sea Life Aquariumis ning kohalikes loomaaedades Taanis ja Iirimaal. Londoni loomaaias tähistati juunis lausa Pride’i nädalat, mille puhuks pandi pingviinide elupaiga juurde lausa suur plakat kirjaga „Some penguins are gay, get over it.“ ehk „Mõned pingviinid on geid, saa sellest juba üle.“

Allikas: www.nytimes.com