Uus-Meremaa lind kakkpapagoi ehk kakapo on suur roheline papagoi, kellel on kakule sarnane nägu ja õõtsuv kõnnak. Kakapo on öise eluviisiga lennuvõimetu lind, kes on kriitiliselt ohustatud liigina riigi ainulaadne varandus. Lennuvõimetuse kompenseerimiseks oskab kakkpapagoi hoopis meisterlikult ronida. Lindu peetakse kõige raskemaks ja pikemaaealiseks linnuks maailmas. Kakapo võib elada lausa 90-aastaseks. Videolt on näha, et see äge papagoi suudab ka väga hästi tantsida.

Kakkpapagoi populatsioon on aastatega kriitiliselt vähenenud lageraiete ja kiskjate tõttu. 1995. aastal oli alles vaid 51 isendit. Kakapo taastamise programm algatati 1996. aastal Uus-Meremaa looduskaitse osakonna poolt selleks, et ennetada lindude väljasuremist.

Programmi vältel on just 2019. aasta sigimishooaeg olnud kõige edukam. Hetkel on kakapo populatsioonis 142 täiskasvanud lindu ja 72 tibu. Kogu meeskonnal on põhjust rõõmustada, sest nende tööl on lõpuks näha selgeid tulemusi.

Linnu populatsiooni tõstmisel on veel üks väljakutse. Nimelt sigivad linnud vaid siis, kui küpress-vaigupuu (küpressdakrüüdium) kannab vilja. Seda paraku igal aastal ei juhtu. Nii kerkivad kakapo populatsioonis probleemid nagu sigimatus või lähisugulusristamine.

Allikas: www.lonelyplanet.com