Rahvusvahelise konverentsi avas Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf, kelle sõnul on heameel näha, et vahetult enne ülemaailmset loomade ja loomakaitsepäeva, mida tähistatakse 4. oktoobril, on Tallinnas koos saalitäis loomasõpru. „Mahatma Gandhi on öelnud, et rahva suurust ja tema progressi võib hinnata selle järgi, kuidas ta loomi kohtleb,“ tsiteeris abilinnapea ja lisas, et ka meil kasvab arusaam, mille kohaselt on lemmikloom pereliige ja loomad kasvavad meiega koos, mitte meie jaoks.
„Hea on tõdeda, et hulkuvad koerad Tallinna tänavail on pigem erand, kassikolooniate arv on oluliselt vähenenud ja kodutute loomade varjupaikadel ei ole enam nii negatiivne kuvand,“ ütles Klandorf „Tallinnas on kasside-koerte mikrokiibiga märgistamise kohustuslik ja rakendatakse meetmeid soovimatute loomalaste sündide vähendamiseks. Koerte jalutusplatse on rajatud kõikidesse linnaasumitesse ja "Tallinna eelarvestrateegia 2020–2023" kohaselt lisandub neid veelgi,“ ütles abilinnapea. „Meie ühine eesmärk on aidata nõrgemaid ja ennetada probleeme juba eos.“

Kahepäevane seminar on pühendatud loomade kaitsmisele ja päästmisele ning inimestele, kes igapäevaselt loomade aitamisega tegelevad. Esimesel päeval räägitakse hulkuvatest/kodututest loomadest ja nendega seotud probleemidest. Tutvustatakse varjupaika ja antakse ülevaade selle pidamisest. Päeva teine pool on pühendatud inimestele, kes loomade aitamisega tegelevad. Puudutatakse kõigi loomakaitsjate jaoks rasket ja tundlikku teemat, milleks on läbipõlemine – mida see tähendab ja kuidas seda vältida.

Konverentsi teise päeva sisustab Helen Woodward Animal Center seminariga "The Business of Saving Lives" (organisatsiooni juhtimine). Tegu on 1972. aastal asutatud mittetulundusühinguga, mille eesmärgiks on aidata loomi ja inimesi. Jagatakse oma kogemusi ja meetodeid, mis on läbi proovitud ja toimivad.