SÜND

Pootsman sündis 2011. aasta 7. mail Moskva loomaaia säilitusbaasis, kus ta väga palju inimestega kokku ei puutunud. Tallinna saabus ta 21. detsembril 2012. aastal.

ELU TALLINNA LOOMAAIAS

Siinses loomaaias elas ta kokku 5 aastat, 11 kuud ja 22 päeva, enne kui ta 2018. aasta lõpus Tšehhi saadeti. Kui aga lähtuda sellest, et Pootsman on siiski Tallinna loomaaia tiiger, aga paljundusprogrammi laenulepinguga ajutiselt Tšehhis, siis tänase seisuga juba 6 aastat, 9 kuud ja 15 päeva.

TEEKOND TŠEHHI

Ettepanek tiiger ohustatud liikide Euroopa programmiga (EEP) Tšehhi loomaaiale laenata tuli amuuri tiigrite ja amuuri leopardide EEP koordinaatorilt Jo Cookilt 2018. aasta novembris. Londoni loomaaias töötava koordinaatori sõnul on Tallinna loomaaia amuuri tiigril väga oluline roll liigikaitseprogrammis.

13. detsembril 2018 kell 15 alustaski Tallinna loomaaia isane amuuri tiiger Pootsman teekonda Tšehhi Zlín-Lešná loomaaeda. Tiiger nõudis transpordikasti minekuks natukene veenmist, aga läks siis ilusasti sisse. Oma teekonnal mööda maismaad läbis Pootsman autos 1491 km.

PAARILISE LEIDMINE

8. veebruaril 2019 tuli Tšehhist teade, et amuuri tiiger Pootsman on oma paarilise Tanyaga tutvust teinud ning neid on nähtud ka paaritumas.

30. mail külastas Eesti suursaadik Tšehhis Eva-Maria Liimets Zlín-Lešná loomaaeda ning andis heade soovide ja tervitustega Pootsmanile kingituseks jahutatud kanaliha, mis on Zlínis Pootsmani lemmiktoiduks. Välisministeerium kinnitas, et Pootsmanil läheb kõik hästi ja varsti on oodata Eesti neljajalgsel esindajal ka järglasi ematiiger Tanyaga.

KUTSIKATE SÜND

10. juunil 2019 sündisidki Tanyal ja Pootsmanil kolm kutsikat. Kaks emast ja üks isane kutsikas kannavad 7. septembrist nimesid Samba, Uma ja Nanu.

TAGASI EESTISSE

Tiiger tuleb Tallinna tagasi paljundusprogrammi lõppedes ning siis juba kaasaegsesse Tiigriorgu, mis loob võimaluse tuua talle siia ka emane paariline.

Nii on paslik üle vaadata, kuidas on Tiigrioru projektiga seni läinud

• 2018. aasta jaanuaris avab Tallinna Loomaaia Sõprade Selts (TLSS) annetustelefonid Tiigrioru toetuseks.
• 2018. aasta veebruaris paigutatakse esimesed annetuskastid Tallinna teletorni ja Rocca al Mare kaubanduskeskusesse.
• 3. märtsil 2018 toimub loomaaia keskkonnahariduskeskuses heategevuslik perepäev – Tiigrioru kampaania avaüritus. Tiigrioru toetuseks koguti heategevusliku müügiga 730 eurot.
• 12. septembril loomaaias toimunud teemaõhtul “Kaslased on ohus” andis AS Olerexi turundus- ja kommunikatsioonijuht Erki Tammleht üle kampaaniaga kogutud toetuse – 12 807 eurot.
• 27. oktoobril 2018 toimus heategevuslik tiigripäev Jääaja Keskuses. Pool selle päeva piletitulust – 807 € – annetas Jääaja Keskus Tiigrioru ehituse toetuseks.
• 17. detsembril andsid Saue Gümnaasiumi õpilased üle heategevuslikust küpsistemüügist kogutud annetused Tiigrioru toetuseks – 2645 €.
• 2019. aasta jaanuari alguses jõudsid tagasi Olerexi suuremates jaamades olnud annetuskastid, milles oli headelt klientidelt annetusi tiigriorule 4276 €.
• 30. jaanuaril 2019 toimus restoranis Härg heategevuslik õhtusöök, mille tulu, ligi 5000 eurot, läheb tiigrioru projekti toetuseks.
• 1. juulil 2019 kingivad heategevuslikku kohvikut pidanud ja klassidevahelise võistluse võitnud Nissi kooli õpilased oma toetussumma 1125 € tiigrioru edendamiseks.
• 24. juulil 2019 loob MTÜ Spordiürituse Korraldamise Klubi Tallinna Maratoni ja Sügisjooksu tarvis kuldsete tammelehtedega maratonisärgi, mille müügist saadava tuluga toetatakse tiigrioru valmimist.
• 28. juulil 2019 ehk tiigripäeval esitleb Denim Dream koostöös Tallinna Loomaaiaga valminud heategevuslike T-särkide erikollektsiooni DD X ZOO, mille iga särgi müügilt läheb 5 eurot Tiigrioru toetuseks.
• 12. september 2019: Amuuri tiigri ja ka teiste Kaug-Ida huvitavate liikide elupaigaks saava Tiigrioru projekteerib Tallinna Loomaiale riigihankel parima pakkumise teinud Sweco Projekt AS.
• 28. oktoobril 2019 toimub Alexela Kontserdimajas heategevuslik kontsert, mille piletitulu läheb Tiigrioru rajamise toetuseks. Pileteid saad osta siit. Kontsert on üks tore viis, kuidas anda oma panus, et Tiigriorg võimalikult ruttu valmis saaks ja Pootsman jälle Eestisse tuleks.