Tartu koduta loomade varjupaik on ehitatud endise nõukogude sõjaväe kasutuses olnud lagunenud hoonetesse, mis nüüd, 15. tegutsemisaasta järel vajavad hädasti uuenduskuuri. Hoonel, mille suuremad renoveerimistööd algavad eeloleval kolmapäeval, on mitmeid hädasid – mitteavatavad aknad, ventilatsiooni puudulikkus, kogunev niiskus, mis põhjustas seintel hallitust ja aknaraamidel seenekehade kasvamist, lisaks kanalisatsiooniprobleemid, lagunevad betoonpõrandad ja mõningad projekteerimise hädad, mis tulenesid tollasest vähesest saadavalolevast varjupaikade pidamise kogemusest, kommenteerib varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar hetkeolukorda. Sel suvel sai Tartu linna abiga parandatud ka sama maja läbinirisev katus.

Nüüd saavad uuenduskuuri kassitoad, milleks ehitatakse Roosaare sõnul ümber seni kutsikate ja erihoolt vajavate koerte ruumina kasutusel olnud hoone osa. Kõik need 15 aastat on kassid olnud sunnitud oma hoonet koertega jagama. See aga on probleem, sest koerte haukumine ja nende lõhnad põhjustavad kassides stressi.

Tulevase kassidele mõeldud ruumi aknad vahetati avaramate vastu.

"Ümberkorraldustega üritame saavutada olukorda, kus kõik varjupaiga kassid on ühes hoones," sõnab Roosaar ja selgitab, et see muudab paremaks ka varjupaigasisese logistika ja liikumise. On lootust, et ka loomade hooldamine muutub seeläbi efektiivsemaks, sest talitajad ei pea edasi-tagasi käima.

Kasside tarbeks kohendatud ruumil on annetajate abiga vahetatud ära aknad ja kolmapäevast alustatakse suuremate renoveerimistöödega. "OÜ Deckol alustab ruumis lammutus- ja ehitustöödega, need vahendid tulevad Tartu linna eelarvest," sõnab Roosaar. Uued ruumid peaksid kasside jaoks valmis olema enne jõule.

Sel aastal on varjupaigas tehtud teisigi kulukaid renoveerimistöid. Lisaks kassimaja vahetatud akendele vahetati ära koertemaja põrandad ja aknad. "Lasime teha EPO-kattega põrandad, see võimaldabki nüüd koerad kassimajast välja kolida," kommenteerib Roosaar. Koertemaja tagaküljele paigaldati avatavad aknad, sest need kannatasid samuti liigniiskuse käes. Varjupaigas tehtud parendustööd on maksma läinud juba üle 7500 euro.

Tulevikus on varjupaigal plaan vahetada välja ka kasside puurid. Selleni loodetakse jõuda järgmisel aastal, sest vabu vahendeid selleks hetkel enam ei jätku. "Loodame järgmisel aastal siiski nii palju ehituskontot kosutada oma töö ja annetustega, et saame hakata ka kasside hügieeniliste ning mõnusate privaatmajakeste peale mõtlema," kommenteerib Roosaar. Samal otstarbel osaleb varjupaik heategevusmüügiga ka kahel - Tartu linna ja Eesti Rahva Muuseumi - jõululaadal. "Otse loomulikult on kõik toetused meie ehituskontole kasvõi sihtotstarbelisena (kassidele) teretulnud," lisab Roosaar.

Annetusi Tartu koduta loomade heaks saab teha varjupaiga arvelduskontole. Loe lisa SIIT.