Puugid ei ohusta ainult meid, vaid ka meie koduloomi. Nad levitavad erinevaid viirus- ja bakterhaigusi, millesse loomad võivad nakatuda. Kassid ja koerad saavad puugid õues jalutades. Puugid pääsevad lihtsasti looma karvale, leiavad nahalt pehme veresoonerikka koha ja hakkavad verd imema. Poeketi KIKA loomaarsti ja farmatseudi Kamilė Ausmanė sõnul võib looma hammustanud puuk põhjustada palju ohtlikke haigusi.

Oht meie koduloomadele

Neli levinuimat puukidelt saadud koduloomade haigust on babesioos, anaplasmoos, erlihhioos ja borrelioos.

Babesioos (piroplasmoos) on üks enim koduloomadele diagnoositud haiguseid. Haigust tekitavad babeesiad ehk veres parasiteerivad ainuraksed. Puugihammustuse korral jõuavad babesioosi tekitavad parasiidid koera verre ja häirivad punaste vereliblede (erütrotsüütide) tööd, mille tulemusel muutub koer päeva või kahe jooksul loiuks, apaatseks, isutuks, tal tekib palavik ning võib esineda kõhulahtisust ja oksendamist.

Koerad haigestuvad sageli ka erlihhioosi ja anaplasmoosi. Nende haiguste sümptomid on palavik, isutus, apaatia, kaalulangus, eritised või verejooks silmadest ja ninast ning tursunud jäsemed. Võib esineda ka oksendamist, kõhulahtisust, köha ja hingamisraskuseid.

Koduloomad võivad haigestuda borrelioosi nii nagu inimesedki. Kamilė Ausmanė sõnul on haiguse tuvastamine loomadel raskem kui inimeste puhul. Sümptomid võivad tekkida alles mõni kuu pärast haigestumist. Kui märkate, et teie koduloom on loid, väsinud, lonkab või tunneb liigesevalu, pöörduge võimalikult kiiresti loomaarsti poole. Aegsasti tuvastamata ja ravimata borrelioos võib olla raskete tagajärgedega. Kahjustatud kesknärvisüsteem tekitab halvatust ja sellega kaasnevad tüsistused on kahjuks ravimatud.

Kõikidesse nimetatud haigustesse võivad nakatuda ka kassid, kuid sümptomid on neil leebemad. Näiteks võib borrelioosi nakatunud kass pisut longata, kuid saab ravi korral kiiresti terveks. Babesioos on kasside puhul raskem haigus. Haigestunud kassil tekib isutus, kaalulangus ja aneemia. Vahel võib esineda nahakollasust, oksendamist ja hingamisraskuseid. Kassid nakatuvad erlihhioosi ja anaplasmoosi väga harva.

Kuidas kaitsta koduloomi?

Loomi saab puukide eest kaitsta mitmel viisil. Oluline on jälgida kodulooma tervist ja kasutada sobivaid kaitsevahendeid. Kahjuks ei taga ükski vahend täielikku kaitset puukide eest, mistõttu soovitatakse kasutada mitut kaitsevahendit korraga.

Kaelarihmad ei peleta üksnes kirpe ja puuke, vaid sisaldavad ka kemikaale, mis parasiite hävitavad. Puugivastane toime algab kaks päeva pärast rihma pealepanemist. Kasutada võib ka looduslikust merevaigust kaelarihma. Merevaigust kaelarihm muudab looma karva elektriliseks, mistõttu puugid ei saa karvast kinni haarata. Peale selle levitab merevaik spetsiifilist tõrvalõhna, mis ei meeldi puukidele ja kirpudele ning võib neid peletada.

Parasiidivastastel tilkadel  võib samuti olla kaks funktsiooni: parasiitide peletamine või parasiitide peletamine ja hävitamine. Olenevalt soovitud toimest saate valida kas looduslikke eeterlikke õlisid ja ekstrakte sisaldavad tilgad, mis peletavad puuke, või putukamürki sisaldavad tilgad, mis hävitavad noid ämblikulaadseid. Parasiidivastased tilgad kantakse looma kuklale, lükates enne karva laiali. Preparaat hakkab mõjuma, kui tilgad jõuavad naha kaudu vereringesse. Tilkade toime kestab kuni neli nädalat.

Ultraheliripatsid võivad samuti puukide eest kaitsta.

„KIKA kauplustes on saadaval Ticklessi ultraheliripats. Seade levitab ultraheliimpulsse, mis on inimestele ja loomadele kahjutud ning märkamatud, kuid häirivad puuke ja kirpe. Nad ei suuda enam ohvrit üles leida ja loomale või inimesele sattudes ei käitu nad nii nagu tavaliselt. Ripats võib kaitsta looma hammustuste eest. Aktiveeritud seade töötab 9 kuni 12 kuud. Väike ripats kinnitatakse tavaliselt kaelarihmale ja see ei häiri looma sugugi. Sellist turvalist ja keemiavaba ultraheliripatsit saab kanda ka omanik, kinnitades selle riiete külge,“ selgitab Ausmanė.

Enne looma õue viimist on soovitatav karvale pihustada ka erilist parasiidivastast pihust, näiteks Beaphari. Oluline on meeles pidada, et looduslikud vahendid üksnes peletavad parasiite, samas kui putukamürke sisaldavad tooted tapavad karvale sattunud soovimatud külalised.

Kui soovite kasutada ainult looduslikke vahendeid, soovitab Kamilė Ausmanė valida puhtad eeterlikud õlid. Need on hea lõhnaga ja nii loomadele kui ka inimesetele kahjutud tooted, mis peletavad puuke ning teisi parasiite. Kasside ja koerte kaitsmiseks puukide eest võib kasutada järgmiseid eeterlikke õlisid: eukalüptiõli, rosmariiniõli, pelargooniõli, sidrunheinaõli ning tsitronellaõli. Võite kasutada ka spetsiaalset valmissegu A’Scentuals Insect Repellent, mis peletab puuke, kirpe ja muid parasiite.

Peale selle on väga oluline harjata looma karva. Regulaarselt harjates märkate parasiite paremini. Pärast harjamist soovitame looma karva pesta Beaphari erilise parasiidivastase šampooniga.

Oluline on kiiresti reageerida

Kontrollige pärast jalutuskäiku regulaarselt ja hoolikalt oma kodulooma karva. Ärge unustage kontrollida looma kõrvu, silmade ümbrust, koonu, nina, sabaalust ja käppasid. Kinni hakanud puugi tuvastamisel tuleb see võimalikult kiiresti välja tõmmata. Parim viis puuki eemaldada on puugist pintsetiga võimalikult naha lähedalt kinni haarata, tõmmates puuki enda poole ja keerates seda aeglaselt vastupäeva. Kandke hammustusele looduslikku eeterlike õlide segu. Jälgige pärast puugihammustust kodulooma tervist, sest mõne haiguse puhul võivad sümptomid ilmneda alles mõni kuu pärast kokkupuudet parasiidiga. Eriti oluline on pöörduda loomaarsti poole, kui märkate looma halba enesetunnet või muutuseid tema käitumises.

Jaga
Kommentaarid