2018. aastal sattus haiglasse mees, kes oli varem läbinud maksasiirdamise ja kellel hakkasid ilmnema ebatüüpilised nähud. Testid andsid negatiivse vastuse inimtüüpilisele HE-viirusele, kuid vastasid viirusele, mis on omane rottidele.

"Ootamatult on meil viirus, mis on tänaval loomalt inimesele üle hüpanud," lausus mikrobioloog Siddharth Sridhar. Tema sõnul oli tegemist sedavõrd haruldase nakkumisega, et esialgu peeti seda ühekordseks juhtumiks, kuid järk-järgult hakkas samasuguste, just rottide HEV-haiguse tunnustega patsiente lisanduma ning kaks aastat hiljem on nende arv kasvanud 11-ni. Viimane juhus on pärit aprilli lõpust, kui haiglasse sattus 61-aastane mees. Sridhari hinnangul võib Hong Kongis olla veel sadu diagnoosimata juhtumeid.
"See, mis meieni on jõudnud, on ilmselt ainult jäämäe tipp," tõdes mikrobioloog.

Inimestele omane E-hepatiit levib reeglina saastatud joogivee kaudu, kuid uue tüübi puhul jääb leviku trajektoor teadlastele siiani müsteeriumiks. Ühegi haige puhul pole nakatumisviis tõendamist leidnud. Viimase nakatunu puhul pole leitud ainsatki kokkupuudet rottidega. Mees on siiani haiglas ning tema uurimine jätkub, samuti on vaatluse alla võetud linna rotipopulatsioonid.

Siiani pole selge ka see, kui pikk on haiguse peiteperiood. Nakatumise vältimiseks soovitatakse praegu tavalisi meetmeid: hoolikat kätepesu, majapidamises puhtuse hoidmist ja toidu korrektset säilitamist.

Paljudel patsientidel annab haigus ainult nõrku sümptomeid, mistõttu nad ei pruugi oma haigestumisest isegi teadlikud olla. Raskematel juhtudel kaasneb haigusega lööve, iiveldus, naha kollasus ja põletikuline maks.

Allikas: cnn.com