Sheltie on suhteliselt väike proportsionaalne karjakoer. Ta näeb välja nagu vähendatud collie, seepärast kipuvad inimesed Sheltiesid nendega sassi ajama. Praegusel aja kasutatakse Sheltiet väga edukalt mitmetes kiirus- ja osavusvőistlustes, näiteks agilitis jm. Olles terane, õrn, intelligentne, tugev ja aktiivne, on see miniatuurne tõug armastav ja omanikule kergelt kuuletuv, kuid võõraste suhtes umbusklik, aga mitte kunagi närviline.

Välimus
Elegantne pea on nii ülalt- kui ka külgvaates pika nüri kiilu kujuline, kitsenedes kõrvadest ninani. Silmad on keskmise suurusega, viltuse asetusega, mandlikujulised. tume pruunid, välja arvatud merle värvusel, kellel võivad olla üks või mõlemad sinised või siniste täppidega. Kõrvad on väikesed, tüvest mõõdukalt laiad, asetsevad pealael teineteisele üsna lähestikku. Esijäse on eestvaates sirge, lihaseline ja sile, tugevate luudega. Randmed on tugevad ja vetruvad.Kere on mõõdetuna õlanukist istmikuluu otsani veidi pikem turjakõrgusest. Rind on sügav, ulatudes küünarnukini. Ribid on hästi kaardunud, kitsenedes allpool ja andes võimaluse esijäsemetel ja õlgadel vabalt liikuda. Selg on lai, ulatudes kauni kaarega puusadeni, lanne kaldub järk- järgult tagaosa suunas. Käpad on ovaalsed, tugevate päkkadega, varbad kaarduvad ja on tihedalt koos. Saba on neil madala asetusega; peenenevad sabalülid ulatuvad vähemalt kannani; rikkaliku karvaga ja kergelt ülespoole kaarduv.Tal on pehme aluskarv ja karm kattekarv, millest peavad moodustunud olema nö manisk, krae ja püksid.Keha on ristküliku kujuline heade nurkadega ja lihaseliste jalgadega. Saba peaks olema pikk sirge, asetsema mitte kőrgemal kui seljajoonel. Värvus- Soobel(põhivärvus punane, võib olla segatud mustaga, valged käpaotsad, sabaots ja manisk) Tri-Colour(põhivärvus must käpad, saba ja manisk valged) Blue-Merle(põhivärv sinine, mustade täppidega) Bi-colour(must-valge, esineb harva).Turjakőrgus on standardis emasel 35 ja isasel 37,5 cm.

Toitmine
Pole väga valivad, sööta tuleks 2 korda päevas, mitte jätta toitu niisama päevaks ajaks ette.

Suhtlus
Sheltie on intelligentne, tähelepanelik, sõbralik, kohanemisvõimeline ja õrn. Armastab oma perekonda, võõraste suhtes on esialgu äraootaval seisukohal. Mõned sheltied võivad olla kartlikud, kuid õnneks pole nad ka siis agressiivsed. Kartlikust saab hakata vähendama juba kutsikaeas, koeri erinevatesse kohtadesse kaasa võttes, et nad ümbritsevaga harjuksid.
Sheltie armastab väga mürada, kusjuures ta ei tee kunagi teistele haiget. Seepärast sobib ta hästi ka lastega.

Aktiivsus
Nad vajavad pikki jalutuskäike ja võimalust vabalt liikuda.

Treenimine
Sheltie on väga vastuvőtlik ümbritsevale ja seepärast oleneb kasvatusest, milline nende iseloom välja kujuneb. Őpetatavuselt ei jää nad mitte millegi poolest alla targaks koeraks peetavale Doberannile.

Pesakond
Keskmisel 4-6 kutsikat.

Eluiga
Keskelt läbi elavad 12-14 aastaseks