Kodutuid koeri on vähem, kuid koertegi seas leidub abivajajaid. Kuna Saarema Lemmikloomade Turvakodu ruumidel, nagu ruumidel ikka, on mahutavuslimiit (kuigi häid loomi mahub palju ühte tuppa!), siis nii mõnedki korda tehtud - kastreeritud või steriliseeritud, kiibitud ning parasiiditõrje saanud kassid lähevad oma tuttavasse ümbrusesse tagasi.

On ka juhtunud, et uus kodu läheb ise oma tulevasele kassile sinna järele. Sellist tänavale tagasi viimist on võimalik muidugi teha vaid siis, kui on olemas ka inimene, kes kassi toidab ning tal silma peal hoiab. Väga kasulikuks on see osutunud täiesti metsikute kasside ning kassikolooniate puhul kohtades, kus kassid täidavad vilunud hiirepüüdjate rolli ning kui edasist meeletut paljunemist ei toimu, on kõik osapooled rahul.

MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu on tegutsenud aastast 2005 ja toimib tänu annetustele ja mõnede omavalitsuste kaasabile. Eelmisel aastal läks koju ligi 150 looma ning uut kodu ootavaid loomi majutavaid vabatahtlikke hoiukodusid leidub nii Tallinnas, Muhus kui ka Saaremaal. Hoiukodu on koht, kus vabatahtlikud oma kodus loomade eest hoolitsevad kuni endise või uue kodu leidmiseni. Paratamatult on tegelikkuses neid ajutisi peatuspaiku kordades vähem, kui oleks tarvis ning eriti annab see tunda tänavatelt äratoodud kassipoegade juures, kes vajavad rohkem inimese lähedust ning hoolitsust, kui seda on võimalik turvakodu karantiiniruumis pakkuda. Kõik turvakodus tegutsevad inimesed on vabatahtlikud ja selle eest tasu ei saa. Siiski omaette tasu, mis tegelikult vabatahtlikke motiveerib, on kehvas seisus looma aitamine ning talle uue kodu leidmine.


Need ilusad kiisud ootavad oma kodu tänaval.

Kolm aastat tagasi, kui käidi Kuressaare linnavalitsuses uurimas võimalusi turvakodu kassikodu jaoks ruumid leida, öeldi, et selline üritus ei ole sellisel kujul jätkusuutlik (mõeldud siis väikest, ainult vabatahtlikest koosnevat ning annetustel toimivat MTÜd, mille üheks põhimõtteks on mitte eutaneerida loomi ilma mõjuva põhjuseta).

Käesoleva aasta alguses olid aga vabatahtlikud kutsutud linnapea ja volikogu esimehe vastuvõtule, mis oli ühingu jaoks suur tunnustus. Omaltpoolt tänas turvakodu kõiki inimesi, kes on aidanud sotsiaalmeedias või muul viisil infot levitada, ise abistamiseks käe külge pannud, toetanud nende tegevust materiaalselt ning muidugi ka neid, kes on võtnud nende juurest endale uue lemmiku ning aidanud seeläbi kaasa sammukese lähemale ulatusliku probleemi lahendamisele ning vastutustundliku loomapidamiskultuuri juurutamisele.


Kassikodus kodu ootavad kassid. Nende kiisude kohta saab infot Facebooki albumist või siis kontakteerudes otse turvakoduga.

Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu on seisukohal, et koos tegutsedes suudetakse rohkem, ollakse nähtavamad ja probleeme on kergem lahendada. Iga elu on väärtuslik ning ühe jaoks soovimatu tänavakass võib olla teise jaoks lemmik, kellest on alati unistatud. Siinkohal võib näiteks tuua Kiratsi veski juurest leitud raskes seisus kassipoegi. Kassike Kirke läheb märtsi lõpus uude koju ning pisike pime Kiira läheb koju mai alguses, kui silmaoperatsioonid on tehtud. Vaid Kirby ootab neist kolmest veel kodupakkumisi.

Turvakodu ootab hea meelega oma ridadesse ka uusi vabatahtlikke ning kodu otsivaid kasse näeb Facebooki lehelt. Seega, kui oled mõelnud mõne neljajalgse sõbra võtmisest ja soovid aidata neid, kellel pole elus kõik just kõige paremini läinud, võid julgelt ühendust võtta saareloomad@saareloomad.ee


Kiratsi veski juurest leitud kassipojad peale leidmist


Kiratsi kassipojad nüüd