"Ma naudin väga nii inimeste kui ka koertega töötamist, kuid on ka hetki, kus ka minu kannatus pannakse proovile, kui märkan mõnd klienti oma lemmikloomaga ebasobival viisil käitumas," sõnab Becker.

Allpool on välja toodud viis enamlevinud vastust, mida koeraomanikud sageli vabanduseks toovad. Vaata, kas ka sina oled neid kunagi teinud ja kui mõni neist tuleb sulle tuttav ette, siis paremate tulemuste saamiseks pead oma käitumist muutma.

“Püüdsin teda ükskord treenida, aga sellest ei saanud asja.”

Pealtnäha imeravim ei tööta kahjuks peaaegu mitte kunagi ja ühekordne kiire koolitus ei lahenda koera käitumisprobleeme. Need kiired, üleöö lahendused põhinevad sageli negatiivsetel meetoditel (hirm, karistus) ja pikas perspektiivis võivad omakorda omanikule rohkem probleeme põhjustada ning tõsta koera ärevust või agressiooni. Järjepideva soovitud käitumise saamiseks on oluline pidev positiivsetele meetoditele keskenduv treening. On ebarealistlik, et üks treeningsessioon kodus või koos professionaaliga ravib sügavale juurdunud käitumisprobleemid.

“Ma ei taha maiuseid pidevalt kaasas kanda.”

Ma kuulen paljudelt koeraomanikelt sageli, et maiuste kaasas tarimine on neile tülikas ja ebamugav. Küll on taskud puru täis või rasvane maius määrib need sootuks ära. Kuigi see on arusaadav, on see siiski vältimatu ja see häirib mind paaril põhjusel. Positiivseid treeningmeetmeid kasutades on maiusel treeningus väga oluline koht. See on peamiseks premeerimisvahendiks, millega saame kinnistada soovitud käitumist, mistõttu on soovitud tulemuse saavutamiseks maiusel meie taskus väga oluline koht.

“Mu koer on ümber õpetamiseks juba liiga vana.”

See, et vanemat ja elukogenumat koera ümber õpetada või treenida enam ei saa, on müüt. Sageli on see lihtne vabandus, mida omanik oma laiskuse ettekäändeks tuua saab. Olenemata koera vanusest, saab üldjuhul siiski tema käitumismustreid muuta. See nõuab kannatlikkust, järjepidevat tööd ja eeldab omanikult pühendumist. Peamiseks probleemiks, miks see tihti ei õnnestu, on see, et omanik annab liiga kergekäeliselt alla. Iga koera jaoks tuleb leida individuaalne lahendus, kuid olenemata koera vanusest, on füüsiliselt tervet koera alati võimalik treenida. Selleks ei ole kunagi liiga hilja.

“Olenemata sellest, et ma kasutan spetsiaalset treeningrihma, ei parane tema käitumine kuidagi.”

Oma töös puutun sageli kokku koeraomanikega, kes on spetsiaalset, treenimiseks mõeldud kaelarihma kasutanud juba pikalt ja nad ei näe mingit põhjust, miks nad peaks sellest loobuma. Siiski on need kaelarihmad minu arvates ebaefektiivsed, sageli ka julmad ja panevad ohtu koera tervise. Koerad, kes rihma otsas tirivad, läkastavad ja pooleldi lämbuvad, panevad väga tugeva surve oma kaelale ja trahheale, mis omakorda võib põhjustada liigset ja ohtlikku survet silmadele. Samuti näen koeraomanikke, kes ikka ja jälle oma koeri järskude tõmmetega korrigeerivad, andmata oma koerale võimalust või teadmist, kuidas oma käitumist muuta. Korrektse rihmas kõndimise treenimiseks on palju paremaid viise, kuid need nõuavad taaskord kannatlikkust ja järjepidevust. Imeravimeid ei ole olemas.

Kui sa tunned end ära ja oled varem teinud või parasjagu teed, mõnda neist ülaltoodud vigadest, siis võta hetkeks mõtlemiseks aega ja proovi end nii koera kui ka sinu enda hüvangu nimel parandada. Sinu koostöö oma koeraga sujub edaspidi palju paremini.

Allikas: vetstreet.com