MTÜ Eesti Kennelliit (EKL) tegeleb Eestis tõukoeranduse edendamisega ja peab rahvusvaheliselt tunnustatud põlvnemisregistrit, kuhu kantakse Eestis sündinud tõukoerte järglased. Eesti Kennelliidust tõutunnistuste saamiseks kehtivad kasvatajatele kindlad reeglid ja tingimused. Käesoleval nädalal otsustas Eesti Kennelliidu juhatus keelduda kandmast tõuregistrisse kahe tõukoera paaritusest sündinud järglasi. EKL sõnul ei arvestanud pesakonna kasvatanud isik kutsikate heaoluga, rikkus teadlikult Eesti seadusi, Eesti Kennelliidu reegleid ja andis Eesti Kennelliidu juhatusele juhtumi asjaolude kohta vastuolulist teavet.

Eesti Kennelliidus sooviti registreerida Ameerika Staffordshire’i terjerite pesakonda, kuid rutiinse kontrolli käigus tuvastati, et kolmel kutsikal olid kõrvad enne loovutust kupeeritud. Koerte kõrvade kupeerimine on Eestis seadusega keelatud juba alates aastast 2006. Kasvataja väitel vigastasid pesakonna kolm kutsikat kakluse käigus oma kõrvu ja ta võttis ühendust kliinikuga Eestis, kus pakuti välja kõrvade ravi. Kasvataja kinnitas Eesti Kennelliidu juhatusele, et ta loobus kutsikate kõrvade ravist Eestis ja otsustas sõita kutsikate kõrvade kupeerimiseks Ukrainasse. Teadlikult eirates mitmeid seadusi, transportis ta piiriületuseks nõuetekohaselt vaktsineerimata ja vigastatud kutsikad enam kui 2000 kilomeetri kaugusel asuvasse Ukraina väikelinna loomakliinikusse kõrvade kupeerimiseks. Eesti Kennelliidu andmetel on koerte kõrvade kupeerimine keelatud ka Ukrainas.

EKL juhatus tegeles teemaga pikalt ja põhjalikult ning arvestades kõiki asjaolusid, otsustas kennelliit anda selge sõnumi, et ei toeta mingil kujul loomadele valu ning piina põhjustavaid tegevusi välimiku „parandamise“ eesmärgil. Ei ole saladus, et endiselt leidub inimesi, kes soovivad esteetilistel kaalutlustel endale kupeeritud kõrvade ja sabaga koeri, kuid kupeerimise keeld on kehtestatud eelkõige koerte heaolu silmas pidades.

„Tõuühing tunnustab Eesti Kennelliidu juhatuse otsust ja seisukohavõttu. Koerte aretus on ja jääb hobitegevuseks ning otsustele, mis tehakse koerte heaolu arvelt, ei ole mingit õigustust.” lisab Eesti Ameerika Staffordshire’i Terjerite Tõuühingu esindaja.

Inimesed, kes soovivad oma tõukoerale järglasi saada, peavad pidama silmas koerte heaolu ning tegema endale aegsasti selgeks Eesti Kennelliidu reeglid. Eesti Kennelliit ja tõuühingud on alati valmis nõustama ja abistama inimesi, kes soovivad tõukoertega tegeleda ning teemast rohkem teada.

Eesti Kennelliit on Rahvusvahelise Künoloogilise Föderatsiooni (FCI) täisliige ja keskorganisatsioon Eestis. FCI kehtestatud rahvusvahelised aretust ning tõuraamatut puudutavaid reegleid on kohustus järgida kõigil liikmesorganisatsioonidel. FCI koondab enam kui 95 erineva riigi kennelorganisatsioone. Eesti Kennelliidu egiidi all toimub igal aastal paarsada koertenäitust ja -võistlust.